Muhbir Olmayi Reddeden Pakistanli, FBI'in Itibarini Nasil Yok Ettigini Anlatti

ABD Federal Sorusturma Bürosu'ndan (FBI) gelen muhbirlik teklifini reddettigini belirten bir Pakistanli, çevresinin taciz edildigini ve itibarinin zedelendigini öne sürdü.

Kar amaci gütmeyen ve genellikle adalet ile güvenlik konularinda arastirma dosyalari hazirlayan The Intercept portali, Aswad Khan adli Pakistanlinin FBI’in muhbirlik teklifini reddetmesi üzerine yasadiklarini yazdi.

Boston’daki Northeastern Üniversitesi’nde isletme okuyan Aswad Khan, haber portalina, mezuniyetinden sonra turist vizesiyle ABD’de akrabalarini ziyarete geldigi sirada iki FBI ajaninin kaldigi eve gelerek kendisine muhbirlik teklif ettigini anlatti.

Ajanlarin camilerde muhbirlik teklifini geri çevirdigini dile getiren Khan, bundan kimseye bahsetmemesinin istendigini ancak olayi akrabalarina anlattigini ve kendisine bir avukat tuttugunu belirtti.

Birkaç hafta sonra bir federal savci tarafindan terör örgütleriyle baglantisi konusunda sorgulandigini aktaran Khan, ziyaretinin sonunda ülkesine döndükten sonra ABD’ye gitmeye çalisan yakinlarinin ve arkadaslarinin sinirda onunla iliskisi konusunda sorgulanarak ülkeye alinmamaya basladigini iddia etti.

ABD yönetimiyle problem yasadiginin düsünülmesi nedeniyle arkadaslarinin kendisiyle görüsmeyi biraktigini, sosyal medyada listelerinden çikardigini, en yakin arkadasinin bile kendisiyle iliskisini kestigini vurgulayan Khan, muhbirlik teklifini reddettikten sonra hayatinin altüst oldugunu savundu.

Khan, sürecin gizliliginden dolayi, kendisiyle görüsen FBI ajanlarinin ya da bir baskasinin onu bir listeye aldigini kanitlayamadiginin altini çizdi.

The Intercept’e konusan Amerikan Sivil Özgürlükler Birligi (ACLU) Ulusal Güvenlik Projesi Direktörü Hina Shamsi, muhbirlik yapmayi reddedenlerden ülkeye girisinin yasaklanarak intikam alinmasinin sik karsilastiklari bir uygulama oldugunu ifade etti. Shamsi, “Ancak bu özel vakada kisi ABD vatandasi olmadigi için daha büyük problemlerle karsilasiyor. Bu kisiler vatandasligi ve oturma izni olanlarin yararlanabilecegi yetersiz anayasal haklara bile sahip olamiyor.” diye konustu.

Öte yandan, haberde, Khan gibi ismi gizli listelere yerlestirildiginden süphelenilen kisilerin, bunu kanitlayamadiklari için, itibarlarinin zedelendigini ispat edip tazminat talebinde bulunamadiklari aktarildi.

Kaynak: AA