Kadin Ve Erkeklerde Görülme Orani Ayni

Düzce Üniversitesi Göz Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Murat Kaya, Behçet hastaliginin “Daha çok 20-40 yaslarinda ortaya çikmasina ragmen pediatrik yas gurubunda ve ileri yaslarda da görülebilir. Kadin ve erkek cinsiyetinde görülme sikligi esittir” ifadelerini kullandi.

Kadin Ve Erkeklerde Görülme Orani Ayni
Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Aralik ayi konferans serisinde Behçet hastaliginin tarihinden yola çikarak göz hastaliklarinda tani ve tedavi yöntemleri anlatildi. Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlige; Düzce Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serif Demir, Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Muhammet Ali Kayikçi ile ögretim üyeleri ve ögrenciler katilim gösterdi.

Toplantinin açilis konusmasinda Behçet hastaligina ismini veren Dr. Hulusi Behçet’in bilim dünyasi açisindan önemine deginen Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Muhammet Ali Kayikçi, verimli bir konferans olmasi temennisinde bulunarak Düzce Üniversitesi Göz Hastaliklari Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Murat Kaya’yi kürsüye davet etti.

Konferansta “Behçet Hastaligi, Göz Tutulumu ve Tarihçe” konulu sunum gerçeklestiren Prof. Dr. Kaya, Behçet sendromu olarak da adlandirilan hastaligin vücudun farkli yerlerindeki kan damarlarinin iltihabina neden olan ve nadir görülen kronik bir hastalik oldugunu ifade etti.



Adini bilim adami Hulusi Behçet’ten aldi

Hastaligin bagisiklik sistemindeki bir bozukluk nedeniyle enfeksiyon belirtileri göstermesi seklinde gelistigini kaydeden Prof. Dr. Kaya, “Behçet hastaligi adini hastalarindan birinde sendromun üç ana belirtisini ilk olarak 1924 yilinda saptayan ve hastalik üzerinde yaptigi arastirmayi 1936 yilinda yayinlayan Türk dermatolog ve bilim adami Hulusi Behçet’ten almistir” diyerek Dr. Hulusi Behçet’in biyografisi hakkinda katilimcilara bilgiler verdi.

Cografya, görülme oranini etkileyen bir faktör

Hastaligin gayri resmi olarak “Ipek Yolu” hastaligi olarak da anildigini belirten Düzce Üniversitesi ögretim üyesi Kaya, “Cografya, Behçet hastaliginin görülme oranini etkileyen bir faktördür. Çin, Iran, Japonya, Kibris, Israil ve Türkiye basta olmak üzere Ortadogu ve Dogu Asya ülkeleri insanlarinda, Behçet hastaliginin görülmesi ihtimali daha yüksektir” diye konustu.



“Kadin ve erkek cinsiyetinde görülme sikligi esittir”

Hastaligin agiz, genital mukoza, cilt ve gözleri tutan kronik, tekrarlayici ataklar ve remisyonlarla seyrettigini dile getiren Prof. Dr. Murat Kaya, “Daha çok 20-40 yaslarinda ortaya çikmasina ragmen pediatrik yas gurubunda ve ileri yaslarda da görülebilir. Kadin ve erkek cinsiyetinde görülme sikligi esittir” ifadelerini kullandi. Behçet üveitinin kötü görme sebebiyle hastaligin en önemli tutulumlarindan oldugunu kaydeden Prof. Dr. Kaya, görülme sikliginin yüzde 70 oldugunu ifade etti.

Üveitin genellikle 20-30 yas arasinda basladigini belirten Kaya, hastalarin yüzde 10 ila 20’sinde ilk bulgu olabilecegi bilgisini verdi. Hastaliga tek basina göz bulgulariyla tani koyulabileceginin altini çizen Prof. Dr. Kaya, Behçet hastaliginin tedavisinde atak sikliginin, atak siddetini azaltmanin ve görmeyi korumanin amaçlandigini kaydetti.

Konferans sonunda Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Muhammet Ali Kayikçi, Prof. Dr. Murat Kaya’ya sunumundan dolayi tesekkür ederek plaket takdim etti.
Kaynak: İHA