Edirne'de 'Bati Trakya Gecesi' Coskuyla Kutlandi

Trakya Üniversitesi Dis Iliskiler Arastirma ve Uygulama Merkezi’nin ev sahipliginde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilen “Bati Trakya Gecesi” etkinligi coskuyla kutlandi.

Edirne'de 'Bati Trakya Gecesi' Coskuyla Kutlandi


Trakya Üniversitesinde ögrenim gören Bati Trakyali ögrenciler, düzenlenen konser etkinliginde bir araya geldi. El isi ürünlerinin ve fotograf sergisinin gezilmesinin ardindan programin yapilacagi salona geçildi. Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile baslayan program konusmalar ve müzik dinletisi ile devam etti. Programda konusan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Trakya Üniversitesinin en çok balkan ögrencinin bulundugu üniversitelerden birisi oldugunu söyledi.

Edirne’nin Osmanli’nin baskenti oldugunu hatirlatan Tabakoglu, Trakya Üniversitesinin kapilari balkan ögrencilerine sonuna kadar açik oldugunun altini çizdi.

Yaklasik bin 150 Bati Trakyali ögrencinin Trakya Üniversitesinde egitim gördügünü söyleyen Tabakoglu, "Bu ögrencilerden 831’ini de mezun etmisiz. Bu bizim için gerçekten gurur verici bir durum. Burada sadece Bati Trakyali ögrenciler degil Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Romanya ve 84 ülkeden gelen kardeslerinizle bir araya geliyorsunuz. Anavatanin evlatlariyla bir araya geliyorsunuz" ifadelerine yer verdi.

Yaklasik 6 bin uluslararasi ögrencinin Trakya Üniversitesinde egitim gördügünü belirten Trakya Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Murat Türkyilmaz, 2023’te 10 bin uluslararasi ögrenciyi misafir etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Balkanli ögrencileri agirlamaktan mutluluk duyduklarini belirten Trakya Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Murat Türkyilmaz, en iyi sekilde misafir ettikten sonra mezun etmenin de gururunu yasayacaklarini ifade etti.



Balkanlarda köklü bir Türk varliginin oldugunu aktaran Edirne Göç Idaresi Müdürü Musa Asilioglu, maruz kaldiklari dini, siyasi, kültürel baskilara ragmen Bati Trakya’da Türkçe konusan toplumun kültürel degerlerinden vazgeçmedigine vurgu yapti.

Programda Bati Trakya Ögrenci Birliginin (BATÖB) tanitim videosu izletildi. Ayrica konserde mensubu oldugu Bati Trakya Türklerinin haklari için verdigi mücadele ile taninmis bir tip doktoru ve siyasetçi olan Dr. Sadik Ahmet de anildi. Bati Trakyali ögrencilerden olusan müzik grubu Dr. Sadik Ahmet Marsi ve daha birçok sarki ile kulaklarin pasini sildi.
Kaynak: İHA