Disisleri Bakanligi Sözcüsü Bilgiç Açiklamasi 'GKRY, Türkiye'nin Dogu Akdeniz'deki Kita Sahanligini Ihlal Etmektedir'

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, “GKRY, Türkiye’nin Dogu Akdeniz’deki kita sahanligini ihlal etmektedir” dedi.



Disisleri Bakanligi Sözcüsü Tanju Bilgiç, Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) Bakanlar Kurulunun Dogu Akdeniz’de, ExxonMobil - Katar Petrolleri Ortakligi’ndan Olusan Konsorsiyuma, Türkiye’nin kita sahanligini ihlal ederek dogalgaz arama izni vermesine tepki gösterdi. Bilgiç, konuya iliskin yaptigi açiklamada, “Güney Kibris Rum Yönetimi’nin ülkemizin ve Kibris Türklerinin haklarini görmezden gelerek, tek tarafli olarak ilan ettigi sözde 5 numarali ruhsat sahasi için ExxonMobil - Katar Petrolleri Ortakligi’na dogalgaz arama izni verdigine dair haberler, Dogu Akdeniz’de gerçekte kimin gerginlikten yana oldugunu bir kez daha açikça göstermektedir” ifadelerini kullandi.

Bilgiç, açiklamasinin devaminda sunlari kaydetti:

“Söz konusu ruhsat sahasinin bir bölümü Türkiye’nin Dogu Akdeniz’deki kita sahanligini ihlal etmektedir. Öte yandan bu tek tarafli adim, Ada’nin ortak sahibi Kibris Türklerinin haklarini da görmezden gelmektedir. Türkiye, hiçbir yabanci ülkenin, sirketin veya geminin deniz yetki alanlarimizda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasina, bundan önce oldugu gibi bundan sonra da asla firsat vermeyecek, ülkemizin ve KKTC’nin haklarini kararlilikla savunmaya devam edecektir.”
Kaynak: İHA