Almanya Basbakani Merkel Için Askeri Veda Töreni Düzenlendi

Almanya Basbakani Angela Merkel için askeri veda töreni düzenledi.

Angela Merkel, Savunma Bakanliginda düzenlenen törende yaptigi konusmada, 16 yillik basbakanliginin ardindan minnettarlik ve alçakgönüllülük hissettigini söyledi.

Görevini gelecek hafta Sosyal Demokrat Partili Olaf Scholz'a devredecek olan Merkel, basbakan olarak geçirdigi 16 yilin çogu zaman çok zorlayici olduguna isaret ederek, "Özellikle salginin son iki yili, siyasete, bilime ve sosyal söyleme duyulan güvenin ne kadar önemli oldugunu ve ayni zamanda ne kadar kirilgan olabilecegini bir büyüteçle gösterdi." dedi.

Demokrasinin nefret, siddet ve yanlis bilgilendirmeye karsi savunulmasi çagrisinda bulunan Merkel, "Demokrasimiz, kendini elestirel olarak inceleme ve düzeltme yetenegiyle gelisir. Sürekli çikar dengesinden ve birbirine saygidan yasar. Dayanisma ve güvenden, ayrica gerçeklere olan güvenden ve bilimsel bilginin reddedildigi, komplo teorilerinin ve ajitasyonun yayildigi her yerde çeliskilerin dile getirilmesi gerektigi gerçeginden beslenir." degerlendirmesinde bulundu.

Ilerideki zorluklara cevap bulma ve gelecegi sekillendirme görevinin bir sonraki hükümete kaldigini belirten Alman Sansölye, bu nedenle haftaya görevini devredecegi müstakbel Basbakan Olaf Scholz'a basarilar diledi.

Veda törenine, Almanya Cumhurbaskani Frank Walter Steinmeier ve esi Elke Büdenbender ile çok sayida üst düzey siyasetçi katildi.

Alman ordusunun "Grosser Zapfenstreich" olarak adlandirilan seremonisi, görevine veda eden Cumhurbaskanlari, Basbakanlar ve Savunma Bakanlari için düzenleniyor.

Törende Merkel'in bizzat kendisinin seçtigi "Büyük Tanri seni övüyoruz" adli ilahi ile "Benim için kirmizi güller yagsin" ve "Renkli filmi unutmussun" adli parçalar çalindi.

Angela Merkel, 8 Aralik'ta Federal Meclis'te Basbakanlik görevi için yemin edecek olan Olaf Scholz'a görevini devredecek.

Kaynak: AA