AB Ülkeleri, Enerji Fiyatlarindaki Artisa Karsi Ortak Tutum Belirleyemiyor

Slovenya Altyapi Bakani Jernej Vrtovec: 'Enerji fiyatlarindaki artisa karsi alinabilecek tedbirleri görüstük' AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson: 'Dogal gaz fiyatlari ekimdeki zirvesinden daha asagiya inmis olsa da halen normalden çok daha yüksek seviyede seyrediyor'.

Avrupa Birligi (AB) üyesi ülkeler, artan dogal gaz ve elektrik fiyatlarina karsi ne yapilmasi gerektigi konusunda uzlasi saglayamadi.

AB üyesi 27 ülkenin enerji bakani, artan enerji fiyatlari karsisinda yapilabilecekleri görüsmek ve ortak tutum belirlemek üzere Brüksel'de bir araya geldi.

AB Dönem Baskani Slovenya'nin Altyapi Bakani Jernej Vrtovec, toplanti bitiminde yaptigi açiklamada, "Enerji fiyatlarindaki artisa karsi alinabilecek tedbirleri görüstük." dedi.

AB Enerji Düzenleyicileri Isbirligi Ajansinin (ACER) elektrik piyasasinin isleyisi ile ilgili raporunu degerlendirdiklerini anlatan Vrtovec, "Piyasa modelimiz, son tüketiciye uygun biçimde çalisiyor. Elektrik piyasamiz bu ölçüde entegre olmasaydi fiyat artislari daha yüksek olurdu." ifadesini kullandi.

Vrtovec, uzun vadede daha düsük enerji fiyatlari için elektrik piyasasinin daha entegre hale getirilmesi ve enerjide bagimsizligin saglanmasi gerektigini anlatti.

AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson da "Dogal gaz fiyatlari ekimdeki zirvesinden daha asagiya inmis olsa da halen normalden çok daha yüksek seviyede seyrediyor. Bu durumun ilkbahara kadar ayni sekilde devam etmesi bekleniyor." diye konustu.

AB Komisyonu'nun üye ülkelere, tüketicileri ve isletmeleri korumaya yönelik uygulanabilecek çesitli seçenekler açikladigini animsatan Simson, elektrik piyasasinin isleyisini degerlendirmek üzere ACER'e görev verdiklerini ve bu kurumun ön raporunu kendilerine sundugunu anlatti.

Simson, ACER çalismasinin, elektik piyasalarinda en ucuz enerji kaynaklarinin ilk alinip kullanilmasini içeren "mevcut fiyat modelinin halk ve isletmeler açisindan en iyi seçenek" oldugunu ortaya koydugunu söyledi.

Elektrik piyasalarinda alternatif fiyat mekanizmalarinin maliyet ve arz güvenligi açisindan riskler ortaya çikaracagini ifade eden Simson, mevcut modelin daha esnek olmasi, depolama kapasitesinin artirilmasi ve talebe hizla yanit verebilmesi gerektigini vurguladi.

- "Spot fiyatlar, uzun dönem sözlesmelerden daha ucuz"

Simson, dogal gaz fiyat artisinin her ülkeyi ayni ölçüde etkilemedigini animsatarak, "Uzun vadede toptan dogal gaz piyasasindaki spot fiyatlar, uzun dönem sözlesmelerden daha ucuzdur. Bu yil fiyatlar konusunda bir istisna yasandigini not etmek gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- AB ülkelerinin gruplasmasi

AB ülkeleri arasinda enerji tartismalarinda çesitli gruplasmalar dikkati çekiyor.

Mevcut sistemde AB'deki toptan elektrik fiyati, toplam elektrik talebini karsilamak için ihtiyaç duyulan son üretici tarafindan ve genellikle dogal gaz santrallerince belirleniyor.

Basini Fransa, Ispanya ve Italya'nin çektigi bir grup ülke, AB dogal gaz ve elektrik piyasalarinin reform edilmesi ve elektrik üretimindeki kaynak fiyatlarinin ayristirilmasi gerektigini savunuyor.

Almanya, Avusturya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Irlanda, Lüksemburg, Letonya ve Hollanda artan enerji fiyatlarina karsi AB elektrik piyasasinin revize edilmesine karsi çikiyor.

Enerji fiyatlarinin gelecek yil ortalama seviyelere dönmesinin bekleyen bu ülkeler, AB gaz ve elektrik piyasalarinin uzun yillarda ve kademeli biçimde insa edildigi, enerji piyasalarinin tasarimina müdahalenin çok dikkatli düsünülmesi gerektigini düsünüyor.

Buna ilave olarak basini yine Fransa'nin çektigi 10 civarinda ülke, enerji arz güvenliginde nükleer santrallerin önemini vurguluyor. Bu ülkeler, nükleer enerji santrallerinin AB sürdürülebilir ve yesil finansal yatirim siniflandirmasinda yer almasini talep ediyor.

Polonya ve Macaristan gibi bazi ülkeler de enerji fiyatlarindaki yükselisten AB'nin iklim dostu dönüsümünü saglamayi hedefleyen Yesil Mutabakat'la ilgili politikalarini sorumlu tutuyor.

Ayrica basta Ispanya olmak üzere bazi AB ülkeleri, ortak sözlesmelerle dogal gaz satin almasini ve bir stratejik dogal gaz rezervi kurulmasini talep ediyor.

Avrupa'da özellikle sonbahardan beri dogal gaz ve elektrik gibi enerji ürünleri fiyatlari hizla yükseliyor. Bu durum, kis aylarinda yüksek faturalarla karsilasan tüketicileri rahatsiz ediyor.

Kaynak: AA