Kuraklik Bugday Rekoltesini Düsürünce Un Fiyatlari Artti

Denizli Zahireciler Odasi Baskani Himmet Esme, yaz aylarinda yasanan kuraklik nedeniyle bugday rekoltesinde düsüs yasandigini ve bunun da fiyatlara yansidigini belirtti.

Kuraklik Bugday Rekoltesini Düsürünce Un Fiyatlari Artti


Yaz aylarinda yasanan asiri sicak ve kurak hava nedeniyle Denizli’de oldugu gibi tüm Türkiye’de bugday rekoltesinde yüzde 70 oraninda düsüs yasandi. Yasanan kayip nedeniyle bugday ve un fiyatinin yükseldigini belirten Denizli Zahireciler Odasi Baskani Himmet Esme, yapilan zamlarin kendileriyle bir ilgisinin olmadigini söyledi.

Yazin 25 kilogramlik çuvallarda 95 TL’den satilan ekmeklik unun bugün 180 liradan satildigina dikkat çeken Baskan Esme, “Yazin kurakliktan dolayi bugdaylarimiz olmadi. Suanda vatandaslarimiz her gelisinde biz tepki aliyoruz. Fiyatlari biz artiriyor gibi görüyorlar. Fakat gerçekten bugday rekoltesi düsük oldugu için vatandas bunu bilmiyor. Her gelen zammi siz yapiyorsunuz diye bize uyari yapiyorlar. Bize kizarak gelmeyesiye dükkândan çikip gidiyor. Su anda ekmek fiyatlarina gelen zamlardan 2.5 lira oldugu zaman 50 kilogram unun fiyati 220 lira idi. Su an 400 lira civarinda 50 kilo unun maliyeti. Yilbasinda tekrar ekmek fiyatini güncellenecegini tahmin ediyorum. Su anki un fiyati 25 kilo un ortalama 180 lira. Unun kilogrami 7-8 liraya geliyor gerçekten zor bir durumdayiz. Su anda devletimizin distan ithalat yapmasi gerekiyor. Bugdaylari temin edip ekmek fiyati ve unun fiyatini düsünmesi gerekiyor” dedi
Kaynak: İHA