Hollanda'da Hükümeti Kurma Görevi Dördüncü Kez Rutte'ye Verildi

Hollanda'da Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) lideri Mark Rutte, dördüncü kez ülkede yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi.

Hollanda Parlamentosu, ülkede kurulma hazirliklari süren, 4 partili koalisyonun anlastigi hükümet protokolünün üzerinde tartismak için bir araya gelerek Rutte'ye yeni hükümeti kurma görevi verdi.

Rutte, yarin hükümet protokolünü imzalayan ve geçen dönemin ayni koalisyon hükümetini olusturan Demokratlar 66 (D66), Hristiyan Demokrat Parti (CDA), Hristiyan Birlik Partisi (CU) liderleri ve VVD Partisinden bir temsilci ile bir araya gelerek bakanliklarin partiler arasindaki paylasimini ve bakan adaylarini görüsecek.

Üç dönemdir basbakanlik yapan Rutte, dördüncü dönemin önünün açilmasiyla ülkenin en uzun süre görev alan basbakani olacak.

Yeni hükümetin ocak ayi içinde resmen isbasi yapabilecegi bekleniyor.

Ülkede Ikinci Dünya Savasi'ndan bu yana hükümetsiz en uzun dönem yasaniyor.

- Ayni partilerden olusan koalisyon hükümeti, vergi skandali nedeniyle istifa etmisti

Ülkede ayni partilerden olusan koalisyon hükümeti, vergi dairesinin gelir incelemesi sisteminde hukuka aykirilik yapildigi gerekçesi ile 15 Ocak'ta istifa etmisti.

Hollanda'da 15-17 Mart'ta yapilan genel seçimin ardindan 274 gün sonra yeni hükümet kurma çalismalarinda üzerinde anlasmaya varilan koalisyon protokolü açiklanmisti.

Ülkede 2017'de yapilan genel seçimlerden 225 gün sonra dört partili koalisyon hükümeti kurulabilmisti.

Kaynak: AA