Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, 2022 Yili Bütçe Görüsmelerinin Son Gününde TBMM'de Konustu Açiklamasi (3)

'Türkiye, sadece TürkiyeErmenistan iliskilerinde degil, tüm bölge için normallesme arzusunda samimidir. Tabii, böyle bir süreç, tedbirli ve Ermenistan'in atacagi adimlara bagli olarak, bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da Azerbaycan ile yakin esgüdüm içinde yürütülecektir' '(Kiliçdaroglu'nun sözleri) Madem çiftçiye belediyeler üzerinden ücretsiz elektrik vermeyi düsünüyorsunuz, buyurun simdi Adanali, Antalyali, Hatayli çiftçilerimizden baslayin. Niye baslamiyorsunuz, sizi tutan mi var?' ''Israf' denilip meydanlara dizilerek sov yapilan araçlarin hem daha fazlasiyla, hem de katbekat daha fazla bedelle kiralandigini mi söyleyelim... Iste buyurun size CHP zihniyetinin yönetim anlayisindan bir kesit. Bu zihniyet gelip de bize haktan, hukuktan, adaletten hiç bahsetmesin lütfen' 'ABD gibi bir ülkenin terör örgütleriyle iç içe olmasini ve güvenlik konularinda çifte standartli yaklasimini anlamlandirmakta zorlaniyoruz. Bu çerçevede ABD'den, basta terörle mücadele olmak üzere ortak gündemimizdeki tüm konular ve sinamalarda müttefiklik ruhuna uygun davranislarda bulunmasini bekliyoruz'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Türkiye'nin, sadece Türkiye-Ermenistan iliskilerinde degil, tüm bölge için normallesme arzusunda samimi oldugunu belirterek, "Tabii, böyle bir süreç, tedbirli ve Ermenistan'in atacagi adimlara bagli olarak, bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da Azerbaycan ile yakin esgüdüm içinde yürütülecektir." dedi.

Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2022 yili bütçesinin tümü üzerinde hükümet adina yaptigi konusmada, çevre ve sehircilik alaninda hayata geçirdikleri hizmetlerle ülkenin çehresini degistirdiklerini; toplu konut uygulamalari, millet bahçeleri ve kentsel dönüsüm projeleriyle vatandaslari güvenli, huzurlu, yüksek standartli yasam alanlarina kavusturmayi sürdürdüklerini ifade etti.

Türkiye Çevre Ajansi ile depozito yönetim sistemini kurduklarini anlatan Oktay, ekonomiye yillik 4 milyar lira katki ile onbinlerce vatandasa istihdam saglayacak depozito uygulamasini 2022 ocak ayi itibariyla baslatacaklarini belirtti.

Yozgat Çapanoglu Camisi çevresi ile Erzurum ve Edirne tarihi meydanlari gibi 44 ilde ihya ettikleri 79 tarihi meydandaki iyilestirme çalismalarini tamamlayacaklarini kaydeden Oktay, toplumun her türlü bilgi ve kültürel ihtiyacini karsilama gücüne sahip, hayatin içinde ve insan merkezli "Yasayan Kütüphaneler" kurduklarini dile getirdi.

Oktay, sunlari söyledi:

"Kitaptan, kütüphaneden bahsedenler vardi ya, görememekten, açilmadigindan, Istanbul Rami Kislasi'ni ihya ederek 38 bin metrekarelik alaniyla Istanbul'un en büyük kütüphanesi haline getirecek ve 2022 yilinda da kullanima sunacagiz insallah. Sizleri de bekleriz. Kütüphaneye gitmezseniz bilmezsiniz ki, kapatildigini zannedersiniz. Kitapla, kitaplikla alakasi olmayanlara gençlerimizin ragbet ettigi kütüphaneleri ziyaret etmelerini özellikle tavsiye ederim."

Oktay, Sanliurfa'da Göbeklitepe benzeri en az 12 alan/bölgeyi daha ülke kültür turizmine kazandiracaklarini belirterek, söyle devam etti:

"Sadece bu projeyle dahi Sanliurfa'nin turizm potansiyelinin kat be kat artirilmasindan bahsediyorum. Tabii bu isler, öyle Sanliurfa'ya gidip bol keseden bedava elektrik vaatleri vermeye benzemez. Madem çiftçiye belediyeler üzerinden ücretsiz elektrik vermeyi düsünüyorsunuz, buyurun simdi Adanali, Antalyali, Hatayli çiftçilerimizden baslayin. Niye baslamiyorsunuz, sizi tutan mi var? Baskanvekilimiz de söyledi, sizi tutan mi var, neyi bekliyorsunuz?"

Fuat Oktay, Sayistay incelemelerinin, CHP zihniyetiyle yönetilen belediyelerdeki CHP'li yönetimlerin, kaynaklari nasil sömürdügünü ortaya koydugunu belirterek, "Bu zihniyetin hangi skandal uygulamalarini anlatalim." dedi. CHP'li milletvekillerinin bu ifadelerine tepki göstermesi üzerine Oktay, sunlari kaydetti:

"Bu zihniyetin skandal uygulamalarinin neler oldugunu anlatayim. Madem hazmedemeyeceksiniz sadece birkaç tanesini söyleyeyim o zaman. Ruhsatsiz deniz taksilerle olusturduklari korsan deniz taksi rantini mi anlatalim… Yaz mevsiminde kullaniliyor gösterdikleri kar küreme araçlarini mi sayalim… Sayistay denetim raporlarinin Belediye Meclislerinden kaçirilmasini mi örnek gösterelim…Belediye sirketleri üzerinden sigorta yaptirilan es dost akrabalari mi sayip dökelim… Önce 'Hiç kimse isinden olmayacak.' diye söz verip, simdi de sözler veriyorsunuz ya, sonrasinda binlerce insani isten çikartip ve hemen akabinde de kat be kat fazlasini belediye kadrolarina doldurmaktan mi söz edelim… Yine 'israf' denilip meydanlara dizilerek sov yapilan araçlarin hem daha fazlasiyla, hem de katbekat daha fazla bedelle kiralandigini mi söyleyelim… Iste buyurun size CHP zihniyetinin yönetim anlayisindan bir kesit. Bu zihniyet gelip de bize haktan, hukuktan, adaletten hiç bahsetmesin lütfen."

- "84 milyon vatandasimizi bu terör belasindan kurtarmakta kararliyiz"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, dis politika gündemindeki tüm meselelere, sorumluluk sahibi, insan odakli, vicdani ve ilkeli bir anlayisla yaklastiklarini dile getirerek, girisimleri bölgesel ve uluslararasi düzeyde baris, istikrar ve sürdürülebilir kalkinmayi güçlendirecek sekilde yürüttüklerini belirtti.

Türkiye'nin güvenligini ve refahini yakindan ilgilendiren konularda gelismeleri kendi seyrine birakmadiklarini, oyun kurucu ve ön alici adimlar attiklarini ifade eden Oktay, sunlari söyledi:

"'Suriye'de ne isiniz var?' diye soruyordunuz ya, 'SIHA'lar Suriye'de rastgele insan öldürüyor.' diyerek teröristleri savunuyordunuz ya, simdi ben size bunlarin sebepleri bir kez daha anlatayim, defalarca anlattik. Güvenlik kaygilarini karsilayacak adimlarin, insani hassasiyetler korunarak da atilabilecegini, Suriye'deki operasyonlarimizla tüm dünyaya ispat ettik. Suriye topraklarinda bir terör koridoru olusturulmasini engelledik. Terör örgütlerine karsi gerçeklestirdigimiz üç harekatla 8 bin kilometrekareden fazla bir alan terörden temizlendi, bu bölgelere 464 bin Suriyeli mülteci geri döndü."

Oktay, Türkiye'nin Idlib'deki mevcudiyetinin insani bir kiyim yasanmasinin ve ülkeye yönelik olasi yeni bir göç dalgasinin önüne geçtigini kaydederek, yurt içinde ve yurt disinda terörle mücadelenin FETÖ, PKK/PYD-YPG ve DEAS basta olmak üzere, tüm terör örgütlerine karsi araliksiz devam edecegini; PKK ve onun Suriye kolu olan YPG'ye kim destek verirse versin, kimden destek alirlarsa alsinlar en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadele etmekte; 84 milyon vatandasi bu terör belasindan kurtarmakta kararli olduklarini vurguladi.

Türkiye'nin tehditleri sinirlarin ötesinde, kaynaginda bertaraf etmeyi öngören proaktif savunma ve güvenlik politikasiyla 2022 yilinda da ulusal güvenligini ve çikarlarini teminat altinda tutarken eszamanli olarak bölgede istikrara da katkida bulunmayi sürdürecegini anlatan Oktay, öte yandan Suriye'deki krize Suriye halkinin beklentilerini karsilayacak sekilde bir siyasi çözüm bulunmasi için çabalarinin da sürdügünü söyledi. Oktay, "Bu sekilde ulasilacak bir nihai çözüm, hem sahada terörle mücadelemizin basariyla sonuçlanmasi, hem de misafir ettigimiz siginmacilarin onurlu, güvenli ve gönüllü geri dönüsü için elzemdir. Bu amaçla Suriye halkinin mesru temsilcilerini içerecek tüm sonuç odakli çabalara ve yeni açilimlara destek olmaya haziriz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne verdigimiz destek, sahada dengeleri degistirdi"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, milli manevi degerlere sahip çiktigini savunanlarin bile "Libya’da ne isimiz var?" sorusunu yönelttigini aktararak, Türkiye'nin Libya ile imzaladigi deniz yetki alani sinirlandirma anlasmasiyla Türkiye ve Libya'nin Dogu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerini koruduklarini, uluslararasi deniz hukuku açisindan Türkiye'nin elini daha da güçlendirdiklerini vurguladi.

Oktay, "Libya'da BM tarafindan taninan mesru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne verdigimiz destek, sahada dengeleri degistirdi, Trablus'un isgal edilmesini ve yeni bir insani trajedinin yasanmasini engelledi. Destegimiz sayesinde Libya'da diyalogun ve siyasi sürecin önü açildi. Önümüzdeki günlerde yakalanan bu ivmeyle seçimlerin yapilmasi öngörülmektedir. Mesru Hükümetle imzaladigimiz Mutabakat Muhtiralari çerçevesinde çalismalarimiza devam edecegiz." diye konustu.

Can Azerbaycan'in mesru müdafaa hakkini kullanarak baslattigi Vatan Muharebesine ve hakli davasina güçlü destek verdiklerine de dikkati çeken Oktay, böylece Azerbaycan'in topraklarinda yaklasik 30 yildir devam eden Ermeni isgalinin sonlandirildigini; Kafkasya'da Azerbaycan'in mesru müdafaa hakkini kullanarak topraklarini isgalinden kurtarmasinin bu bölgede yillar sonra kalici baris ve istikrar yönünde çalismak için elverisli bir ortam sagladigini anlatti.

Oktay, yöneltilen "Savas bütçesi mi?" sorusunu animsatarak, sunlari kaydetti:

"Buyurun nasil baris bütçesi oldugunu... Bunun barisçil sonuçlarini son dönemde Ermenistan ile yasanan gelismelerden de yine hep birlikte görüyoruz. Güney Kafkasya'da kalici baris ve istikrarin tesisine yönelik olarak Azerbaycan ile birlikte önerdigimiz 3+3 formatindaki Bölgesel Isbirligi Platformu'nun ilk toplantisi geçtigimiz hafta yapildi. Türkiye, sadece Türkiye-Ermenistan iliskilerinde degil, tüm bölge için normallesme arzusunda samimidir. Tabii, böyle bir süreç, tedbirli ve Ermenistan'in atacagi adimlara bagli olarak, bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da Azerbaycan ile yakin esgüdüm içinde yürütülecektir.

Kafkasya'da sürdürülebilir baris, huzur ve refahin tesisi için kapsayici isbirligi, samimi arzumuz olmaya da devam edecektir. Dogu Akdeniz'de ülkemizin ve Kibris Türkleri'nin haklarini sonuna dek savunduk, savunuyoruz. KKTC'nin ve Kibris Türk halkinin mesru haklarini ve güvenligini temin edecek sekilde adil, kalici, sürdürülebilir bir çözüm için egemen esitlik temelinde iki devletli çözümü savunuyoruz. Maras bölgesi üzerinde tam yetki ve kontrol sahibi olan KKTC Hükümeti'nin, bölgenin gelecegine dair karar verecek tek makam olduguna inaniyor, Maras'in yeniden hayat bulmasi yönündeki girisimleri destekliyoruz. Türkiye'nin ne Kibris'ta, ne Ege'de, ne de Dogu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklari meselesinde çikarlarindan en küçük bir taviz vermeyeceginin altini çizerek bir kez daha ifade etmek isterim."

- "Dogu Akdeniz bizim için milli bir meseledir"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, arastirma ve sondaj gemileri ile silahli kuvvetler faaliyetleri çerçevesinde de sahada teskil edilen mevcudiyeti etkin bir diplomasiyle güçlendirdiklerini belirterek, "Dogu Akdeniz bizim için milli bir meseledir. Kimsenin hakkinda gözümüz olmadigi gibi, kimseye de hakkimizi yedirtmeyiz. Hiçbir yabanci ülkenin, sirketin veya geminin deniz yetki alanlarimizda izinsiz olarak faaliyette bulunmasina, bundan önce oldugu gibi bundan sonra da asla firsat vermeyecegiz. Bilhassa Avrupa Birligi tarafindan simartilan Yunanistan ve Kibris Rum kesiminin, ülkemiz ve Kibris Türkleri aleyhine atmaya çalistigi adimlara kesinlikle müsaade edilmeyecektir." diye konustu.

Türkiye'nin, Körfez ülkeleriyle geçmisten ve ortak degerlerden gelen güçlü baglari bulundugunu anlatan Oktay, sunlari kaydetti:

"Zaman zaman bas gösteren görüs ayriliklarinin ise diyalog ve düzenli temaslarla çözülebilecegini savunuyor, bu yönde atilan olumlu ve samimi adimlara mukabele etmeye hazir oldugumuzu vurguluyoruz. Son dönemde bölge ülkeleriyle gerçeklestirdigimiz üst düzey temaslar ve tesis edilen iletisim kanallari bu tavrimizin göstergesidir. Misir'la iliskilerin normallestirilmesi amaciyla görüsmeler de devam ediyor. Diger tüm ülkelerle oldugu gibi Körfez ülkeleriyle de milletimizin hak ve menfaatleri neyi gerektiriyorsa o yönde hareket edecek, devletimizin itibarli durusundan asla taviz vermeyecegiz."

Oktay, Avrupa Birligi (AB) ile olumlu gündem çerçevesinde is birligini güçlendirmek ve iliskileri üyelik perspektifini esas alacak sekilde gelistirmek yönünde kararliliklarini koruduklarini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Biz iliskilerde zorlu dönemi artik geride birakmayi, AB'nin kendi açiklamalarinin tam tersine AB'nin, Türkiye'den giderek uzaklasan tavirlarini da görmezden gelmiyoruz. Diyorlar ya 'Türkiye'nin AB'den uzaklasan tavirlarini görmezden gelmiyoruz.' diye. Aynaya bakmalarinda fayda var. Biz, AB'nin Türkiye'den giderek uzaklasan tavirlarini görmezden gelmiyoruz. Bunu da milletin Meclisinden, burada ifade etmek isterim Avrupa Birligine. Önümüzdeki dönemde daha olumlu, yapici ve hakkaniyete uygun bir tutum benimsenecegine inaniyoruz. Bu herkesin, iki tarafin da yararina olacaktir. Diger taraftan Balkanlarin istikrari ve kalkinmasi yönündeki çabalarimizin tüm Balkan ülkeleri ve ülkemizin AB üyeligi ile sonuçlanmasi gerektigini vurguluyoruz."

- "Insan odakli politikalarimizi uygulamayi sürdürecegiz"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, ABD ile karsilikli saygi ve yarar temelinde, genis bir yelpazede çözüm ve isbirligi odakli olarak birlikte çalismayi önemsediklerini dile getirerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"ABD gibi bir ülkenin terör örgütleriyle iç içe olmasini ve güvenlik konularinda çifte standartli yaklasimini anlamlandirmakta zorlaniyoruz. Bu çerçevede ABD'den basta terörle mücadele olmak üzere ortak gündemimizdeki tüm konular ve sinamalarda müttefiklik ruhuna uygun davranislarda bulunmasini bekliyoruz. Milletin Meclisinden bu mesaji iletmek istiyorum. Israil-Filistin ihtilafinda 1967 sinirlari temelinde, baskenti Kudüs olan, bagimsiz bir Filistin Devleti'nin kurulmasi yoluyla bir çözüm için destek vermeye ve çaba göstermeye devam edecegiz. Bölgemizde istikrarsizligi körükleyen, baris ve güvenligi tehdit eden bu ihtilafin son bulmasi, Israil dahil tüm bölge ülkelerinin yararina olacaktir.

Afganistan'da baris ve istikrarin temini için her türlü destegi sagliyoruz. Çabalarimiz Taliban'in ülkede yönetimi ele geçirmesinden sonra da devam ediyor. Su anda Kabil'de büyükelçiligi açik olan tek NATO ülkesiyiz. Baris sürecine destek olmak için Istanbul'da bir konferans düzenlenmesini öngördük. Bir yandan geçici hükümet ile kademeli bir angajman politikasi izliyor, diger taraftan da Afgan halkina yardimlarimizi sürdürüyoruz."

Fuat Oktay, Somali'den Venezuela'ya, Filipinler'den Ukrayna'ya farkli cografyalarda baris ve istikrara katkida bulunduklarini belirterek, Türkiye'nin, TIKA, Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi, Maarif Vakfi ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla dünyanin dört bir yaninda hem sahada hem masada oldugu gibi ayni zamanda gönüllerde oldugunu söyledi.

Türkiye'nin bayrak tasiciyi kurulusu Türk Hava Yollarinin (THY), APEX tarafindan "World Class" derecelendirmesinde dünyanin en mükemmel 7 havayolundan biri olarak tescillendigini de dile getiren Oktay, 372 uçaklik filosu ile dünyanin en fazla ülkesine uçan THY'nin, genis ulasim agi ile Türkiye'nin aktif dis politika yaklasiminin somut tezahürlerinden biri olduguna isaret etti.

Oktay, "Cumhurbaskanimiz liderliginde dis politikada ülkemizin yumusak gücünü sert güç unsurlariyla harmanlayan akilci bir yaklasim sergiliyoruz. Tüm küresel meselelere yapici katki sunarak 'dünya 5'ten büyüktür' sloganiyla ifade ettigimiz daha adil bir dünya anlayisini hakim kilmaya çalisiyoruz. Bundan sonra da bölgemizde ve dünyada, ecdadimizin, tarihimizin, medeniyetimizin bize isaret ettigi insan odakli politikalarimizi uygulamayi sürdürecegiz." seklinde konustu.

(Sürecek)

Kaynak: AA