Çanakkale'deki Sariçay'da Ekolojik Risk Saptandi

ÇOMÜ Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal: '26 noktadan aldigimiz sediment örneklerinin, Kanada’da güvenilirligi yüksek akredite bir laboratuvarda analizleri yapildi. Metal zenginlesmelerine baktik' 'Özellikle nikel ve kursun bakimindan Sariçay’in yatagindaki sedimentlerde önemli bir ekolojik risk, yüksek düzeyde ekolojik risk söz konusu'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Egitim Fakültesi Cografya Egitimi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, kenti ikiye bölen Sariçay'dan aldiklari örneklerde yapilan incelemede yüksek düzeyde ekolojik riskle karsilasildigini söyledi.

Erginal, gazetecilere yaptigi açiklamada, son 10 yilda Türkiye’nin degisik bölgelerindeki göl, baraj ve akarsularin sedimentlerinde ekolojik risk analizlerine yönelik çalismalar yaptiklarini belirtti.

Bu çalismalarda amaçlarinin su kaynaklarinin durumunu incelemek oldugunu anlatan Erginal, "Sularimiz bir yandan küresel isinmayla buharlasip yok olurken, bir yandan da maalesef insan etkisiyle asiri derecede kirletiliyor. Dogal yollarla, akarsularla, kayalarin ayrismasiyla metaller her yere tasinir. Bunun disinda insan etkisiyle, dogrudan insan müdahalesiyle, hatali tarim uygulamalariyla, tarim arazilerinde asiri gübre kullanimiyla, böcekler ve zararlilarla mücadele için kullanilan pestisislerle, bunlarin sulara ne ölçüde karistigini, sedimentlerde, sularda ve topraklarda yol açtiklari metal zenginlesmesini arastiriyoruz." diye konustu.

Sariçay'daki kirlilige dikkati çeken Erginal, söyle devam etti:

"Zaten renginden de zaman zaman bu anlasiliyor. Tabii ki rengindeki koyulasma her zaman insanlarin ilgilisini çekmistir. Sariçay’in yatagi boyunca 26 noktadan örnek aldik. 26 noktadan aldigimiz sediment örneklerinin, Kanada’da güvenilirligi yüksek akredite bir laboratuvarda analizleri yapildi. Metal zenginlesmelerine baktik. Özellikle civa ve arsenik bakimindan çok yüksek degerler çikmadigini belirtmeliyim. Ancak kadmiyum metalinde zenginlesme söz konusu. Özellikle nikel ve kursun bakimindan Sariçay’in yatagindaki sedimentlerde önemli bir ekolojik risk, yüksek düzeyde ekolojik risk söz konusu."

Inceleme sonucunu makale haline getirdiklerini anlatan Erginal, "Madem Sariçay’in yatagindaki sedimentlerde özellikle nikel, kadmiyum ve kursun bakimindan zenginlesme var, bir adim ötesinde artik bunun canlilara geçip geçmedigi konusunda da arastirmalar yapilmasi gerekiyor." dedi.

Prof. Dr. Erginal, çayin Çanakkale Bogazi'na döküldügünü hatirlatarak, denizde kirlilik olup olmadiginin uzman bilim insanlarinca arastirilmasi gerektigini ifade etti.
Kaynak: AA