Yaniklarda Ozon Tedavisi Cildi Yeniliyor

Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Cildiye Uzmani Dr. Turgay Hasan Bereket, yanik sonrasi uygulanan ozon tedavisinin; vücuttaki antioksidan mekanizmayi harekete geçirerek dokularin oksijenlenmesini arttirdigini, yara ve yanik tedavisinde oldukça basarili sonuçlar verdigini belirtti.

Yaniklarda Ozon Tedavisi Cildi Yeniliyor
Yaniklarin cilt yüzeyini ne kadar etkiledigine bagli olarak, birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece olarak tanimlandigini aktaran Dr. Turgay Hasan Bereket, tedaviye iliskin pek çok yanlis bilgi dolastigina dikkat çekti. Bereket, “Örnegin tereyaginin yanikta etkinligini gösteren bir kanit yoktur. Tereyagi isiyi korur ayrica yanmis cildi enfekte edebilecek zararli bakterileri barindirabilir. Zeytinyagi, hindistan cevizi yagi ve benzeri yaglar da isiyi tutarlar ve yaniklari daha da kötülestirebilirler. Yumurta aki bakteriyel enfeksiyon riski olusturabilecegi gibi alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Dis macunu; yanigi tahris edebilir, enfeksiyon riskini artirir, ayrica steril de degildir. Buz ve çok soguk su yanik bölgesini tahris edebilir, soguk yaniklarina neden olabilir” ifadelerini kullandi.

Yaniga ne iyi gelir?

Birinci ve ikinci derece yaniklarin 6-7 santimetreden küçük oldugu durumlarda evde tedavi edilebilecegini belirten Dr. Bereket, bu uygulamalara iliskin sunlari kaydetti:

“Yaklasik 20 dakika boyunca serin su uygulanir, sonra yanmis bölge yumusak sabun ve su ile yikanir. Yanik bölgesinin üzerine soguk olmayan serin kompres uygulamak agri ve sismeyi hafifletir. Bu islem 5-10 dakika araliklarla uygulanabilir. Yapilan çalismalar aloevera bitkisinin birinci ve ikinci derece yaniklarda etkili oldugunu göstermektedir. Antibakteriyel ve kan dolasimini artirici etkisi vardir. Bitkinin yapragindan alinan jel veya aloevera içeren kremler sürülebilir. Bal dogal antiemflamatuvar, antibakteriyel ve antifungaldir. Evde hiçbir krem bulunmadigi durumlarda ince bir tabaka bal uygulanabilir. Yanik olustuktan 1-2 saat sonra su dolu kabarciklar meydana gelebilir, bunlara dokunulmamalidir, patlatilmasi enfeksiyona neden olabilir.”

Ozon tedavisi ile basarili sonuçlar aliniyor

Dr. Bereket, son yillarda oldukça popüler olan yanik sonrasi uygulanan ozon tedavisi hakkinda konustu.

Bu tedavinin birçok hastalikta kullanildigini ve etkili oldugunu belirten Bereket, “Aktif oksijen molekülü olan ozon gazi kullanilarak yapilan tedavilere ozon tedavisi adi verilir. Bu tedavi, vücuttaki antioksidan mekanizmayi harekete geçirerek birçok hastalikta kullanilir. Antioksidanlar, serbest radikallerin hasara neden olmasini engelleyen moleküllerdir. Ozon tedavisi kanin dokulara oksijen birakma yetenegini arttirarak dokularin oksijenlenmesinin arttirir, kan dolasimini düzenler. Inflamasyon ve ödem azaltici, hizli yara iyilestirici, hücre yenilenmesini uyarici etkisi nedeniyle yara ve yanik tedavisinde oldukça basarilidir” dedi.

Kaynak: İHA