Kirkpinar Final Güresindeki 'Altin Puan' Uygulamasi

Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan:'Ben Edirne Belediye Baskani olarak, Kirkpinar'in baskani olarak bunu arzu ederim. En azindan final güresinin yenene kadar olmasini çok arzu ederim'

Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan, yagli güreste altin puan uygulamasinin en azindan final güresinde uygulanmamasini kendisinin de arzu ettigini belirtti.

Gürkan, Anadolu Ajansi'nin geleneksel "Yilin Fotograflari" oylamasina katildi.

Gürkan, yasam kategorisinde Nevsehir'de kaydedilen "Vinçle gökyüzüne" adli fotografi, haber kategorisinde de bir yangina müdahale sonrasi dinlenen itfaiyecilerin fotograflandigi "Yorgun kahramanlar" isimli görseli seçti.

Spor kategorisinde ise Gürkan, dünyanin en uzun organizasyonlarindan Edirne Belediyesinin ev sahipliginde yapilan Tarihi Kirkpinar Yagli Güreslerinde Ali Gürbüz ve Tanju Gemici arasindaki müsabakada Gökhan Balci tarafindan çekilen "El ense" fotografini övgü dolu sözlerle oyladi.

Gürkan, oylama sonrasi Kirkpinar'da güres severin en azindan final müsabakalarinda öze dönülmesi, altin puan kuralinin isletilmemesi yönündeki temennisinin belirtilmesi üzerine kendisinin de bu fikri destekledigini ifade etti.

Kirkpinar Yagli Güresleri'ne sezon güreslerinde belli bir orani, puani yakalayan pehlivanin gelmesi halinde yenisene kadar bir final güresinin olabilecegini ifade eden Gürkan, söyle konustu:

"O zaman Kirkpinar'da biz eski usulle, kiran kirana, puanlamasiz güres olsun istiyorsak zaman lazim. Zamani yaratmamiz için de Kirkpinar'da 2 bin 400 degil, bütün boylarda örnegin 300 pehlivan çikarmamiz lazim. Bunu uzmanlarla beraber, bu isi yürütenlerle beraber, pehlivanlarla beraber oturup bir tartismasi yapilir. Simdi Kirkpinar'in geleneginde cuma namazindan sonra baslatilmasi var ama biz cuma sabahi 8'de baslatiyoruz ancak yetisiyor çünkü. 2 bin 500'e yakin pehlivani baska türlü yetistirme sansimiz yok. Ben Edirne Belediye Baskani olarak, Kirkpinar'in baskani olarak bunu arzu ederim. En azindan final güresinin yenene kadar olmasini çok arzu ederim."

Bu arzusunu her platformda da dile getirdigini aktaran Gürkan, "Bunu Yagli Güres Düzenleyen Kentler Birligi toplantisinda gündeme getiriyoruz, sürekli tartisiliyor. Belli bir zaman gerekiyor olgunlasmasi için. Tekrar gündeme getirecegim bu durumu ilk toplantida." diye konustu.

Gürkan, bu yil organizasyonda hem güres hem de festival anlaminda bir takim degisiklikler olacagini ifade ederek, "Bunu önümüzdeki günlerde açiklayacagiz. Organizasyon anlaminda hem güres boyutunda hem festival boyutu anlaminda biraz daha farklilastiracagiz. Daha profesyonel bir çalisma içerisindeyiz." diye konustu.

- Güreste altin puan uygulamasi nedir?

Pehlivanlarin 40 dakikalik güres süresinde bir yenis çikmamasi halinde puan alanin kazanilacagi ve "altin puan" diye de anilan sistem.

Güresseverler, özellikle final güreslerinde yenilmemek için 40 dakika birbirini tartan ve çok fazla hamle yapmayan pehlivanlarin altin puanda kazanmak için bu devreyi bekledikleri bunun da güres seyrini azalttigindan yakiniyor.

Oysaki geçmis yillarda müsabakalarda pehlivanlarin birbirini maglup edene kadar güresmeleri esasina dayanan bir kuralin geçerli oldugunu belirten güres tutkunlari bazi güreslerin saatlerce sürmesinin güresin özünde yer aldigini belirtiyor.

Kaynak: AA