Iran Ve Macaristan 3 Mutabakat Zapti Imzaladi

Iran ile Macaristan arasinda çesitli alanlarda is birligine yönelik 3 mutabakat zapti imzalandi.



Iran'a resmi bir ziyarette bulunan Macaristan Disisleri Bakani Peter Szijjarto, baskent Tahran'da Iranli mevkidasi Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya geldi.

Abdullahiyan ve Szijjarto, iki ülke arasinda egitim, kültür ve sosyal alanlarda is birligini öngören 3 mutabakat zapti imzaladi.

Düzenlenen ortak basin toplantisinda, 2 mutabakat zaptinin daha imzalanacagi açiklandi.

Abdullahiyan, Iran'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi ürettigi asinin ihraç edilmesi konusunda anlastiklarini ve Szijjarto'nun bu konuyla ilgili Iranli yetkililerle görüsmelerini sürdürecegini söyledi.

- Macar Bakan'dan "Afgan göçmenlerin Avrupa'ya geçislerinin engellenmesi" mesaji

Szijjarto da saglik, tarim ve sanayi alaninda is yapan 7 Macar is adaminin Tahran ziyaretinde kendisine eslik ettigini belirterek, Iran'a yatirim yapilmasiyla ilgili taslagin Mecliste kabul edilerek yasalastigini ve bu ülkeyle ticaretin artacagini ifade etti.

Afgan göçmenler konusuna da deginen Szijjarto, "Afganistan'dan göç edenlerin Avrupa'ya gidislerinin engellenmesi bizim çikarimizadir. Iran bu konuda etkili bir role sahip." ifadelerini kullandi.

Öte yandan Macaristan'in Iran'in ürettigi yerli asiyi teyit ettigi ve Iranlilarin vize basvurularinda söz konusu asisinin kabul edilmesi noktasinda anlasma saglandigi kaydedildi.

Kaynak: AA