Depremin Ardindan Ayaga Kaldirilan Tarihi Saat Kulesi Ve Ulu Cami Kendine Hayran Biraktiriyor

Yapildiktan 6 asir sonra depremde yikilan Burdur Ulu Cami ve ayni depremde yikildiktan sonra tekrar yapilan saat kulesi kendisine hayran birakiyor.

Depremin Ardindan Ayaga Kaldirilan Tarihi Saat Kulesi Ve Ulu Cami Kendine Hayran Biraktiriyor


Burdur’da 1300 yilinda Hamitogullari Beyi Dündar Bey tarafinda yapilan Ulu Cami 1914 depreminde tamamen yikildi. 1800’lü yillarda dönemin Konya Valisi tarafindan yapilan saat kulesi de ayni deprem sonucu yikildi. Vatandaslar tarafindan 1919 yilinda tekrar yapilan camiye önceki camiden kalma minber, kapilarda bulunan kabartmalar ve müezzin mahfeli tekrardan kullaniliyor. Çift minareli cami görenleri kendisine hayran biraktiriyor.

Yapilan ilk caminin ahsap ve çok direkli oldugunu belirten Burdur Belediyesi eski baskani Sebahattin Akkaya, “1914’e kadar bu cami ayakta kaliyor. Ahsap, çok direkli ve üzeri toprak dam olan bir cami. 1914 depreminde cami tamamen yikiliyor ve 1919 yilinda devletin ve halkin yardimlariyla simdiki Ulu Cami yapiliyor. 1300 yilinda Hamitoglu Dündar Bey tarafindan yaptirilan camiden kalman bir minber var. Orijinal ve anitlar kurulu tarafindan da tescil edilmistir. Onun yaninda kapilardaki kabartmalar, minarelere çikan kapilar ve müezzin mahfeli eski camiden kalmadir. Geri kalan kisimlar tamamen yeniden yapilmistir” dedi.



1914 DEPREMINDE SAAT KULESI DE AYNI SONU YASADI

Yapildiktan 114 yil sonra ayni depremde yikilan saat kulesi hakkinda bilgi veren Akkaya, “800’lü yillarin baslarinda Konya valisi tarafindan buraya bir saat kulesi yaptiriliyor. 1914 depreminde o da yikilmis. Daha sonra 1941 tarihinde buraya bir saat konuluyor. Üzerinde çan vardi. Bu çan bilmeyenler bunu kilise çani gibi degerlendirirdi. Hiç alakasi yok, her yarim saatte bir çalan çandi. Burdur’un hemen her tarafindan duyulurdu” ifadelerini kullandi.

(Fadil Kösedag - Ali Kapan / IHA)
Kaynak: İHA