Bu Köpek Irklarina Sahip Olanlar Dikkat Açiklamasi 'Cezasi 11 Bin TL'

Tehlike arz eden köpek irklarina 14 Ocak 2022’ye kadar mikroçip takilmasi gerektigini söyleyen Eskisehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odasi Baskani Mehmet Kizilinler, “Bu irk köpeklere sahip olanlar, köpeklerini kisirlastirdiktan sonra veteriner hekimlerden aldiklari kisirlastirma belgesiyle birlikte tarim il müdürlüklerine basvurmalari gerekiyor. Burada hayvanlarin çipleri takilip, yeni kimlikleri verilecek” dedi.

Bu Köpek Irklarina Sahip Olanlar Dikkat Açiklamasi 'Cezasi 11 Bin TL'


Tarim ve Orman Bakanligi ile Türk Veteriner Hekimleri Birligi arasinda imzalanan protokolle kedi ve köpek sahiplerine, besledikleri hayvanlar için pasaport çikarma ve mikroçip taktirma zorunlulugu getirilmisti. Bu kapsamda tehlike arz eden köpek irklari olarak bilinen; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve Amerikan Bully cinslerine 14 Ocak 2022’ye kadar mikroçip takilmasi mecburi olacak. Adi geçen köpek irklarina sahip olanlar, öncelikle köpeklerinin kisirlastirma islemini tamamladiktan sonra mikroçipleri taktirabilecek. Belirtilen tarihe kadar mikroçipi taktirmayan hayvan sahiplerine 11 bin TL idari para cezasi uygulanacak. Ayrica mikroçipe sahip olmayan köpeklere, Doga Koruma ve Millî Parklar ekipleri tarafindan el konulacak.

“KANUN SU AN BUNU GEREKTIRIYOR VE SÜRE HER GEÇEN GÜN AZALIYOR”

Tehlike arz eden köpek irklarina mikroçip takilmadan önce kisirlastirma yapilmasi gerektigini ifade eden Baskan Kizilinler, “Geçen yilin son döneminde Hayvanlari Koruma Kanunu degisti. Degisen maddelere göre yasakli irk olarak tabir edilen; Japon Tosa, Dogo Arjantin, Pitbull gibi irklar ve melezlerinin kayit edilmesiyle alakali hayvan sahiplerine 14 Ocak 2022’ye kadar süre tanindi. Bu irk köpeklere sahip olanlarin yapmasi gereken köpeklerini kisirlastirdiktan sonra veteriner hekimlerden aldiklari kisirlastirma belgesiyle birlikte tarim il müdürlüklerine basvurmalari gerekiyor. Buralarda hayvanlarin çipleri takilip, yeni kimlikleri verilecek. Böylelikle 14 Ocak’tan sonra ceza almalarinin önüne geçmis olacaklar. Süre geçmesine ragmen bu irklar hâlâ kaydedilmemisse Doga Koruma ve Millî Parklar ile HAYDI tarafindan bu köpeklere el konulacak. Köpek sahiplerine 11 bin TL idari para cezasi uygulanacak ve tekrar bu köpeklere bakamayacaklar. Kanun su an bunu gerektiriyor ve süre her geçen gün azaliyor” diye konustu.



“2022 YILININ BASINDAN ITIBAREN KEDILERIN DE RESMI ANLAMDA ÇIPLENMESI BASLIYOR”

Evcil bütün kedi ve köpeklere 2022 yilinin sonuna kadar mikroçip takilmasi gerektigi konusunda hatirlatmada bulunan Kizilinler, “Ayni zamanda 2022 yilinin basindan itibaren kedilerin de resmi anlamda çiplenmesi basliyor. Kedi sahipleri de veteriner kliniklerine giderek kedilerin çiplerini taktirmalari ve pasaportlarini almalari gerekiyor. Hayvan sahiplerinin yasakli irk olmayan köpekler ile kedilerin çiplenmesi ve kimliklendirilmesiyle alakali da 2022 yilinin sonuna kadar süreleri var” ifadelerini kullandi.

(Sevket Can Çikot - Abdullah Güçlü / IHA)
Kaynak: İHA