AB'den Rusya'ya Sert Uyari; ''Saldiri Olursa Ödenecek Bedel Agir Olur''

Avrupa Birligi (AB) üye ülkeleri ve Dogu Ortakligi üyesi ülkelerin liderleri, altinci Dogu Ortakligi zirvesi için Brüksel’de bir araya geldi. AB Konseyi Baskani Charles Michel’in baskanliginda yapilan zirve sonrasinda Michel sert konustu. Ukrayna’ya saldirmasi halinde Rusya’ya çok sert bir cevap verilecegini söyleyen AB Konseyi Baskani; ‘’ ‘Ukrayna’ya saldiri olursa saldiranin ödeyecegi bedel agir olur’’ dedi.

Belçika’nin Baskenti Brüksel’de bulunan AB Konseyi binasinda gerçeklesen zirveye dogu ortaklari Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova Cumhuriyeti ve Ukrayna katildi.

Belarus, Dogu Ortakligina katilimini askiya aldigi için toplantilarda yer almadi. Zirve sonrasinda AB Konseyi Baskani Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ortak bir basin toplantisi düzenleyerek ele alinan konular hakkinda bilgiler verdi.

Basin toplantisinda ilk olarak söz alan AB Konseyi Baskani Charles Michel; ‘’Bu zirve hukuk devleti, idare, temel haklar ve demokratik degerler üzerine kurulu olarak toplandi. Bu zirve reform süreçlerini desteklemek için özellikle de dijital ajanda ve dijitallesme konularinda halklarin beklentilerini cevaplamak adina niyet beyani olmustur, bunun yaninda yatirim paketi ile gençlerin, KOBI’lerin desteklenmesini ve ayrica güvenlik konusunu ele aldik’’ dedi.

Rusya’nin Ukrayna sinirinda askeri yiginak yaptigi iddialarina iliskin gelismelerin de ele alindigini bildiren Michel;’’ Ayrica Ukrayna’ni toprak bütünlügüne sahip çikma firsatini bulduk. Rusya’nin tehditlerine karsi NATO, G7, ABD, Ingiltere AB ve Dogu Ortakligi ülkeleri olarak birlikte bir durus sergiliyoruz. Eger Ukrayna’ya karsi askeri bir saldiri olursa buna çok güçlü bir cevap olacak, bu saldiriyi yapan çok agir bir bedel ödeyecektir’’ ifadelerini kullandi.

Basin toplantisinda söz alan AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ise Belarus konusunun genis bir sekilde ele alindigini belirtti.

Leyen; ‘’Bugün bu toplantida Belarus’u bos bir koltuk temsil etti. Çünkü Belarus’un basinda halki baskilayan, siginmacilari kullanan ve AB’nin degerlerine ve sinirlarina saldiran bir yönetim var. AB üyeleri ve Dogu ortakligi üyeleriyle uyum içinde bu ülkeyi kiniyoruz. Umariz en kisa zamanda bu bos koltukta Belarus halkinin demokratik olarak seçtigi bir temsilci oturur’’ seklinde konustu.

Zirvede ayrica isbirligi konularinin ele alindigini bildiren Leyen; ‘’ özellikle pandemi ile mücadele konusu görüsüldü. AB olarak söz konusu ülkelere 13 milyon doz asi ayirdik. Ayrica bu ülkelere destek amaciyla Polonya Yatirim bankasi ile 35 milyon euroluk bir destek anlasmasi da yapildi. Bu sayede bölge ülkelerinin halklarina pandemiye karsi destek ulastiracagiz’’ dedi.

Rusya ile gerginlige de deginen von der Leyen; ‘’ AB Komisyonu olarak olqasi saldirilar halinde mevcut yaptirimlarin genisletilmesi konusunda Konsey tarafindan yetkilendirildik. Biz de bu konuda çalisma yapiyoruz. Olasi bir durumda ne gibi yaptirimlar olacagi üzerinde simdiden çalisiyoruz’’ ifadelerini kullandi.

AB, Dogu Ortakligi ülkelerine kullandirilmak ve bölgeye istihdam, büyüme ve refah getirmek için 17 milyar Avro’ya kadar kamu ve özel yatirimlari harekete geçirme potansiyeline sahip, hibe, harmanlama ve garantilerden olusan 2.3 milyar Avro’luk bir Ekonomik ve Yatirim plani uygulayacak.
Kaynak: İHA