Türkiye'nin En Büyük Barajinin Yapiminda Yüzde 91 Seviyesine Ulasildi

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde yapimi süren Yusufeli Baraji ve HES projesinin santral binasinda 300 tonluk jeneratör, 2 adet dev vinç yardimiyla yerine konuldu. Çalismalarin devam ettigi baraj insaatinda yüzde 91 seviyesine ulasildi.

Türkiye'nin En Büyük Barajinin Yapiminda Yüzde 91 Seviyesine Ulasildi
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapimi devam eden Yusufeli Baraji insaatinda gövde beton çalismalari 275 metreye ulasarak geçtigimiz aylarda tamamlanmisti. Baraj insaat çalismalari kapsaminda elektromekanik teçhizat isleri de devam ederken, santral binasinda her birinin kaldirma kapasiteli 230 ton olan 2 adet tavan vinci kullaniliyor. Agir parçalarin kaldirilmasinda ise tavan vinçlerine 340 ton kaldirma kapasitesi olan kaldirma kirisi baglanarak 2 vinç senkronize olarak çalisiyor. Ünite-1’e ait 300 ton agirligindaki Jeneratör Robotu 2 vinçin senkronize olarak çalistirilmasiyla dev jeneratörün çalisacagi pitine indirildi. Bu islemin görüntüleri DSI 26. Bölge Müdürlügü tarafindan paylasildi.

2021 yilinin sonunda su tutma islemi baslamasi planlanan dev barajin, 24 Haziran 2021 tarihinde gövde beton çalismalari tamamlandi. Yil sonu su tutma planlamasi dogrultusunda enerji yapilari, salt sahasi, enerji kirici havuz, kuyruksuyu baraji, kuyruksuyu çikis yapisi ve tünel dolusavaklarda insaat faaliyetleri ile mansap düzenleme çalismalari devam ediyor. 21 Aralik 2012 tarihinde baslanan Yusufeli Baraji genelinde su an için yaklasik yüzde 88’lik fiziki gerçeklesme saglanmis durumda.

Son beton Cumhurbaskanindan

Türkiye’nin prestijli projeleri arasinda yer alan, tamamen milli sermayeyle Türk mühendis ve isçisinin alin teriyle insa edilen Yusufeli Baraji gövde insaatinda 4 milyon metreküp beton hacmine ulasildi. Gövdenin son betonunu temsili olarak Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in dökmesi planlaniyor.

Türkiye’nin en yüksek baraji

Çoruh Nehri üzerinde 275 metre gövde yüksekligiyle çift egrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin birinci, dünyanin üçüncü en yüksek baraji olacak Yusufeli, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip.

2023 yilinda elektrik üretimine geçtiginde 558 megavat kurulu gücüyle yillik ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üreterek ekonomiye yilda 1,9 milyar lira katki saglayacak Yusufeli Baraji, havzadaki diger barajlarin enerji üretimini de yüzde 10 artiracak. Baraj gövdesinde kullanilan 4 milyon metreküp beton, Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genisliginde beton yol yapilmasini saglayacak kapasiteye sahip bulunuyor.

Projeyle üretilen enerji sayesinde yaklasik 600 bin kisinin enerji ihtiyaci karsilanabilecek.
Kaynak: İHA