Türkiye Diyanet Vakfindan 2 Bin Afgan Aileye Gida Yardimi

Türkiye Diyanet Vakfi, Afganistan'in baskenti Kabil'de ihtiyaç sahibi 2 bin aileye gida yardiminda bulundu.

Kabil'de düzenlenen törene Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Cihat Erginay ve Taliban Yönetiminin Dogal Afet Bakani Gulam Gavs Nasiri katildi.

Pirinç, yag, seker, çay ve makarna içeren yardim kolilerinin 500'ü dagitilirken, kalanlarin birkaç gün içerisinde ihtiyaç sahibi ailelere ulastirilacagi ögrenildi.

Büyükelçi Erginay, yaptigi konusmada, söz konusu yardimlarin ilk olmadigina deginerek TIKA ve AFAD gibi Türk kurumlarinin daha önce ülkenin farkli bölgelerindeki ihtiyaç sahibi Afgan ailelere yönelik gerçeklestirdigi yardimlari hatirlatti.

Erginay, su ifadeleri kullandi:

"Türkiye'nin ve Türk insaninin Afgan halkina bagliligi tamdir. Geçmiste de göstermistir. Tarihte de göstermistir. Simdi de Afganistan'in zor durumunda bu yardimlarimizi yapmak bizim insani görevimizdir. Biz ayni zamanda sadece Türkiye olarak degil, uluslararasi topluma da bu yardimlari artirmasini, devam ettirmesini telkin ve tesvik ediyoruz. Bunu yapmaya da devam edecegiz."

Nasiri ise Türkiye ve kurumlarina tesekkür ederek, ülkesine yönelik yardimlarin sürmesini istedi.

Afgan halkinin yardimlara ihtiyaci oldugunu belirten Nasiri, Taliban'in ülke yönetimini devralmasinin ardindan Afganistan'a yönelik uluslararasi yardimlarin durmasini Afgan halkina yönelik bir insan hakki ihlali olarak degerlendirdi.

Nasiri, "Insallah halkimiz zalim siyasetin kurbani olmaz."dedi.

Kabil Büyükelçiligi Din Hizmetleri Atasesi Dr. Abdulcelil Alpkiray ise Afganistan'da gida yardimi disinda su kuyusu açtiklarini, yetimhane hizmeti verdiklerini ve benzeri insani yardim faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.

- Ülkedeki insani kriz derinlesiyor

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisinin raporuna göre, Afganistan insani yardima ihtiyaç duyan ilk 5 ülke arasinda geliyor.

Taliban sonrasi Afganistan'a yönelik uluslararasi yardimlar sona ermisti.

Dünya Bankasi, Uluslararasi Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankasi da Afganistan'in uluslararasi fonlara erisimini kesmisti.

ABD, Taliban'in Kabil'e girisinden iki gün sonra 17 Agustos'ta Afganistan Merkez Bankasinin yaklasik 10 milyar dolarlik rezervini de dondurmustu.

Söz konusu gelismeler halihazirda çatismalar ve istikrarsizlik nedeniyle zor günler geçiren ülke ekonomisini içinden çikilmaz bir noktaya sürüklemisti. Afganistan genelinde issizlik, fakirlik ve açlik alarm verici seviyelere ulasti.

BM, Afganistan'da kis aylarinda nüfusun yarisindan fazlasina tekabül eden 22,8 milyon kisinin ciddi anlamda gida sikintisi yasayabilecegini öngörüyor.

Kaynak: AA