Trabzon'da Ganita-Faroz Sahili Yeniden Düzenleniyor

Sahilde yaklasik 3 kilometrelik alanda uygulanan proje ile bölgede yeme içme mekanlari, dinlenme alanlari, iskeleler, seyir teraslari, çocuk oyun alanlari, gençler ve kadinlar için özel alanlar olusturulacak Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu: 'Vatandaslarimizin denize ulasamama seklinde yogun sikayeti olmustu. Iste bu sikayeti ortadan kaldiracak çok önemli bir dokunus, GanitaFaroz Sahil Düzenleme Projesi' 'Tarihi Ganita Koyu, o eski naif, basit ama güzel haliyle tekrar ortaya çikiyor' '2022 yilinin sonu tamamlanacagi tarih ama insallah 2022'nin yazinda da kismen bazi bölümlerini vatandasimizin hizmetine açabilecegiz'

TUGBA YARDIMCI - Trabzon'da Ganita-Faroz Sahil Düzenleme Projesi hayata geçiriliyor.

Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Murat Zorluoglu, AA muhabirine, sehir için çok önemli olan Ganita-Faroz Sahil Düzenleme Projesi'ne 2021 Nisan'da basladiklarini söyledi.

Karadeniz Sahil Yolu'nun geçisinden sonra deniz ile sehir arasinda bir kopukluk yasandigina isaret eden Zorluoglu, "Vatandaslarimizin denize ulasamama seklinde yogun sikayeti olmustu. Iste bu sikayeti ortadan kaldiracak çok önemli bir dokunus, Ganita-Faroz Sahil Düzenleme Projesi." dedi.

Zorluoglu, Ganita-Faroz Sahil Düzenleme Projesi'nin büyük bir sahil düzenleme ve rekreasyon alani olusturma projesi oldugunun altini çizerek, "Ganita, Trabzon tarihinde kadimden beri çok önemli yeri olan, insanlarin denize yürüyerek gelebildikleri ilk nokta, meydana çok yakin bir destinasyon. Burasi ayni zamanda Osmanli döneminde de 'Güzelhisar' olarak bilinen bir sayfiye yeri, denize ulasma noktasi." diye konustu.

Çocuklugunda kendisinin de Ganita bölgesinde denize girdigini anlatan Zorluoglu, söyle devam etti:

"Tombul kayadan atlayarak yüzdügümüz bir yer ama zaman içerisinde maalesef bakimsiz kalmis, vatandaslar buradan kopmuslar, artik Ganita insanlarin ugrak yeri olmaktan çikmis, çok onun sebeplerine girmek istemiyorum ama simdi bu yeni projeyle birlikte tamamlandiginda burasi yeniden sadece Trabzon'un degil, bölgenin cazibe noktalarindan, merkezlerinden biri haline geliyor."

Zorluoglu, projenin uygulanacagi Ganita-Faroz arasinda yaklasik 3 kilometrelik sahil düzenlemesi yapacaklarini vurguladi.

Proje çerçevesinde bu hatta birçok dokunus yapilacagini belirten Zorluoglu, "Bir kere bu tarihi Ganita Koyu, o eski naif, basit ama güzel haliyle tekrar ortaya çikiyor. Burada hiçbir yapiya izin vermiyoruz, orasi bütünüyle vatandaslarimizin gelip denizi seyredebilecekleri, sahil kenarinda yürüyebilecekleri güzel bir noktaya, eski haline geri dönüyor." dedi.

- "Trabzon denizle artik kucaklasacak, hedefimiz o"

Zorluoglu, bölgede yeme içme mekanlari, dinlenme alanlari, denize dik iskeleler, seyir teraslari, çocuk oyun alanlari, gençler ve kadinlar için özel alanlar yapilacagini, suyun içinde belli saatlerde herkesin izleyebilecegi isik ve ses gösterisi düzenlenecek yerler de olusturulacagini aktardi.

Projede insanlarin müzik esliginde eglenebilecekleri, kemençe esliginde horon tepebilecekleri yerler de olusturulacagini ifade eden Zorluoglu, "Ganita'dan Faroz Limani'na kadar yürüyüs ve bisiklet yolunun yani sira diger elektronik araçlarin da kullanilabilecegi yollar yapilacak. Bu yollarin Besirli'de mevcut olan bisiklet ve yürüyüs yoluna baglanmasi ile insanlarin sehrin öteki taraflarina ulasabilecekleri muhtesem bir alana dönüsüyor. Tamamlandiginda Ganita'dan bisikletine binen bir vatandasimiz stadyumda maçini izleyip tekrar ayni sekilde geri gelebilecek, böyle bir alan." diye konustu.

Zorluoglu, yüklenici firmanin çalismalara yogun sekilde devam ettigini belirterek, "2022 yilinin sonu tamamlanacagi tarih ama insallah 2022'nin yazinda da kismen bazi bölümlerini vatandasimizin hizmetine açabilecegiz. Yüzde 30 civarinda bir fiziki gerçeklesme var su anda." dedi.

Yalincak'ta da yaklasik 1 kilometrelik plaj düzenlemesi ve sahil rekreasyon alani yaptiklarini animsatan Zorluoglu, su degerlendirmede bulundu.

"Muhtesem bir park ortaya çikti, simdi insanlar orada hafta sonlari denizle hemhal olabiliyorlar. Yazin da binlerce insanin yararlanabilecegi bir plaj seklinde insallah baslayacak. Burada da insanlarin böyle keyifle gelebilecekleri, yürüyerek ulasabilecekleri, araçla gelmek isteyenler için de büyükçe bir otopark yaptik, orayi kullanabilecek. Bütün sahili bastan basa dolasabilecekleri, denize dik iskelelerle denize de yaklasabilecekleri, ulasabilecekleri bir düzenleme yapiyoruz. Insallah burasi tamamlandiginda Trabzonlunun o sikayeti de büyük oranda azalmis olacak. Trabzon denizle artik kucaklasacak, hedefimiz o."
Kaynak: AA