Tekerlekli Sandalyeye Mahkum Edilen Sabiha'nin Davasinda Gerekçeli Karar

Sisli’de bosanma asamasinda oldugu esi Sabiha Mutlu’ya kursun yagdiran Samet Mutlu’nun iki ayri suçtan 17 yil 1 ay hapis cezasina çarptirildigi davada gerekçeli karar açiklandi. Kararda, sanigin erkeklik gururu rencide oldugu iddiasiyla aracindan silah aldigina dair sözlerine itibar edilmedigi aktarildi.

Istanbul Sisli’de bosanma asamasinda oldugu esi Sabiha Mutlu’ya kursun yagdiran tutuklu sanik Samet Mutlu’nun ‘kasten öldürmeye tesebbüs’ ile ‘silahla tehdit’ suçlarindan 17 yil 1 aya mahkum edildigi davada gerekçeli karar açiklandi. Istanbul 41’inci Agir Ceza Mahkemesi’nin 15 sayfalik gerekçeli kararinda, sanik Mutlu’nun esini vurduktan sonra karakola giderek teslim oldugu ve ifadesinde Sabiha Mutlu’nun kendisine erkeklik gururunu rencide edici sözler söyledigini ve bu nedenle ates ettigini anlattigi aktarildi. Sabiha Mutlu’nun tedavi görürken kolluk güçlerine verdigi ifadesine yer verilen kararda, olay günü kizinin mahkeme karari dogrultusunda baba Samet Mutlu’da oldugunu, saatinin geçmesine ragmen kizinin geri getirilmedigini, kizini almaya gittigini, bu esnada sanigin asagiya inerek konusmak istedigini ve kendisine tokat attigi, silahini çikararak ates ettigi ve çevredeki vatandaslarin sanigi durdurmak için üzerine saksi attigini, sanigin ise havaya ates ederek, ‘devlet benim, benim adim Samet, kimse bana bir sey yapamaz’ dedigi ve insanlar olay yerine gelince kaçtigini ve kendisinin tahrik etmedigini söyledigi belirtildi.

Sanigin savunmasina itibar edilmedigi aktarildi

Sabiha Mutlu’nun Adli Tip Kurumu raporuna yer verilen gerekçeli kararda, yaralanmasinin hayati fonksiyonlarini agir derecede etkileyecek nitelikte oldugu aktarildi. Kararda, sanigin Sabiha Mutlu’ya yönelik olay öncesinde de yaralama eylemi bulundugu ve bunlarin fotograflar ile mesaj kayitlarindan anlasildigi aktarildi. Sanigin kolluk ile mahkemede alinan savunmalarinda çeliskiler bulundugunun anlatildigi gerekçeli kararda, erkeklik gururu rencide oldugundan aracindan silah almasini söylemesine karsin sözlerini ispatlar nitelikte bir tanik bulunmadigi ve müstekinin kendisini tahrik ettigine dair savunmasina itibar edilmedigi kaydedildi.

Hastaneye götürmemesinin hayatin olagan akisina aykiri oldugu belirtildi

Kararda, sanik ile müstekinin konusmasinin sonrasinda sanigin Sabiha Mutlu’ya tokat attigi, sonrasinda silahini alarak önce havaya iki el ates ettigi, sonrasinda Sabiha Mutlu’nun önce ayaklarina iki el ates ettigi, müstekinin yaralanarak yere düsmesi üzerine sanigin silahini birakmadigi ve yerde olmasina ragmen ates etmeye devam ettigi, katilanin ellerini yüzüne dogru tuttugu ve bu esnada sag elinden de yaralandigi, sanigin ise eylemini sonlandirmayarak öldürmeye yönelik hareket ettigi belirtildi. Gerekçeli kararda, sanigin silahinda yer alan tüm mermileri kullandiktan sonra olay yerinden hizlica kaçtigi, çevreden saksi atilarak durdurulmaya çalisildigi, sanigin eylemini gönüllü olarak degil, silahindaki mermilerin bitmesi nedeniyle sonlandirdigi kaydedildi. Sanigin telefonunu yanina almadiginin belirtildigi gerekçeli kararda, karakola gidip ambulans çagrilmasini talep ettigini söylese de dogrudan ambulans için yardim istememesinin ya da Sabiha Mutlu’yu öncelikle arabasiyla hastaneye götürebilecek iken olay yerinde birakmasinin hayatin olagan akisina aykiri oldugunun görüldügü kaydedildi.

Olayin geçmisi

Sisli’de yasayan Samet Mutlu (28) ile Sabiha Mutlu (27) 8 yil önce evlendi. Sabiha Mutlu, yaklasik 1,5 yil önce siddet gördügü gerekçesiyle bosanma davasi açmisti. Mahkeme, 5 yasindaki kizlarinin geçici velayetini annesine vermis, babasiyla haftada bir gün görüsmesini kararlastirmisti. 23 Mayis Pazar günü kizini alan Samet Mutlu, annesine teslim etmemisti. Kizini almak için Sabiha Mutlu’ya tokat atan Samet Mutlu, sonrasinda ates etmisti. Ayagindan vurulan Sabiha Mutlu, yere yigilmisti. Ates etmeye devam eden Samet Mutlu, Sabiha Mutlu’yu iki bacagindan ve sag elinden 5 kursunla yaralanmisti. Sabiha Mutlu hastaneye kaldirilirken, Samet Mutlu polis ekiplerince yakalanmasinin ardindan tutuklanarak cezaevine gönderilmisti. Olaya iliskin Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, süpheli Samet Mutlu’nun ‘ese karsi kasten öldürmeye tesebbüs’ ile ‘silahla tehdit’ suçlarindan 11 yildan 20 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edilmisti.
Kaynak: İHA