New York Kamu Etigi Komisyonu, Eski Vali Cuomo'dan 5,1 Milyon Dolarlik Kitap Gelirini Istedi

New York Kamu Etigi Komisyonu, eski Vali Andrew Cuomo'dan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini döneminde yazdigi kitaptan elde ettigi 5,1 milyon dolari eyalete devretmesini istedi.

Cuomo'nun yazdigi "Amerikan Krizi: Kovid-19 Pandemisinden Liderlik Dersleri" isimli kitap için yayinevinden aldigi parayi kaynaklarindan faydalandigi gerekçesiyle eyalete devretmesi yönünde karar veren Komisyon, kitap gelirinin nereye dagitilacaginin belirlenmesi amaciyla New York Bassavciliginin görevlendirildigini duyurdu.

Cuomo, tartismalara konu kitabi dolayisiyla yayinevinden 3,1 milyon dolar ödeme aldigini, geri kalan 2 milyon dolari da iki yil içinde alacagini açiklamisti.

- Cuomo'nun avukati itiraz etti

Komisyonun iade kararina itiraz eden Cuomo'nun avukati Jim McGuire, bunun "Anayasa'ya aykiri" oldugunu savundu.

Amerikan medyasina açiklamada bulunan McGuire, yetkisini asan bir ise kalkisan Komisyonun "gerçekler ve yasalardan ziyade siyasi çikarlar tarafindan yönlendirildigini" iddia etti.

Komisyon, daha önce de Cuomo'nun söz konusu kitap sözlesmesini onaylamak için oy kullanmisti.

Kasim ayindaki toplantida Komisyon, "devlet kaynaklari veya personelini kullanmadan, mesai disinda yazmasi" sartiyla bu onayin verildigi yönünde kendisini savunmus, eski Vali'nin bu sartlara uymadigini ifade etmisti.

Cuomo'nun elde ettigi gelirin 500 bin dolarini eyalete bagisladigi, geri kalan miktari da 3 esit parçaya bölerek kizlarinin hesabina yatirdigi bilgisi paylasilmisti.

Kaynak: AA