Kurakligin Vurdugu Kizilçamlar Kesiliyor

Kuraklik ve iklim krizi sonrasi binlerce çam agacinin kurumaya basladigi Mugla’nin Mentese ilçesi Akbük koyundaki çam agaçlari, Mugla Orman Bölge Müdürlügü ekipleri tarafindan çevredeki agaçlara zarar vermemesi için kesilmeye basladi.

Kurakligin Vurdugu Kizilçamlar Kesiliyor
Her yil binlerce yerli ve yabanci turistin ziyaret ettigi, mavi yolculugun önemli mola merkezlerinden Gökova Körfezi içinde yer alan Akbük koyunun sirtlarindaki binlerce çam agaci, kuraklik nedeniyle kuramaya basladi.

Özellikle temmuz ve agustos aylarinda ilk defa nem oraninin çok düsük olmasi ve Milas bölgesindeki orman yanginlarindan etkilenen çam agaçlari teker teker kurumaya basladi.



Isaretlenen agaçlar kesiliyor

Iki yildir çok az yagisin düstügü Mugla bölgesinde fizyolojik kurakligin etkisinde kalan ve kaya zemin üzerinde yer alan Akbük koyundaki kuruyan çam agaçlarinin çevresindeki yesil çamlara zarar vermemesi için Mugla Orman Bölge Müdürlügü ekipleri, önce kuruyan agaçlari tespit ederek isaretledi. Isaretleme çalismasinin ardindan agaçlarda kesim çalismasi baslatildi.

Agaçlar kayaç zemin üzerinde

Zengin toprak ortami bulunmayan kayaç zemin üzerindeki kuruyan kizilçam agaçlari tek tek kesilecek. Kuruyan kizilçam agaçlarinin bulundugu bölgedeki degisik türdeki agaçlar da kurakliktan etkilenirken, yapilacak kesim çalismasi sonrasi saha temizlenecek ve tekrar fidan dikilmesi gereken bölgelerde fidan dikilecek. Fidan dikiminin yapilmadigi bölgelerde de dogal tohumlama yöntemi ile fidanlarin yesermesi bekleniyor.

“Ilk defa 30 gün nemsiz hava yasadik”

Akbük koyunda uzun yillardir isletmecilik yapan Öner Altas, yillardir ilk defa kuraklik ve düsük nem sonrasi agaçlarin kurumaya basladigini açikladi.

Altas, “Küresel iklim degisikliginin sebep oldugu olaylardan birisi de kuraklik. Kuraklik, azalan yagislar ve artan sicaklik nedeniyle meydana gelen bir dogal afet. Geçtigimiz yaz aylarinda Türkiye’nin birçok yerinde, özellikle Mugla ilimizde meydana gelen yanginlar çok uzun sürdü. Bizim bulundugumuz bu bölgede daha önce de birçok orman yangini oldu. Bu yanginlar bir günde, üç saatte, 2 saatte, 10 dakikada müdahale edilerek söndürüldü. Fakat bu sene hiç olmadigi kadar kurak bir yaz geçirdik. Bulundugumuz bu bölgede 30 gün boyunca, hiç çig yagmadan, nemin olmadigi bir poyraz hava ile karsilasmamistik. Akbük’te de zeminin çakil oldugu bazi bölümlerde bu kuraklik sebebiyle ve özellikle Milas yanginin bu bölgeye verdigi hararet sebebiyle bizim bulundugumuz bu bölgedeki çamlar kurudu. Simdi Orman Bölge Müdürlügümüz bu agaçlari mühürledi ve bugün itibari ile kesimlerine basladilar. Bu sene aralik ayinda çok iyi yagis aldik. Insallah bu kis böyle devam eder ve önümüzdeki yazlara daha umutla bakariz ve bu kurakliktan kurtuluruz” dedi.

Kaynak: İHA