Kovid-19'Un Erkeklerde Daha Ölümcül Seyrettigi Izmir'deki Arastirmaya Da Yansidi

SBÜ Izmir Tepecik Egitim ve Arastirma Hastanesi öncülügünde yapilan ve 3 bin 650 hastaya ait verilerin degerlendirildigi bilimsel çalismaya göre, hastanede 1 yil içinde salgin nedeniyle yasamini yitiren 406 kisiden 255'ini erkek hastalar olusturdu Arastirmaya göre, Kovid19, erkek, ileri yasli, hipertansiyon ve kronik böbrek hastalarinda daha ölümcül seyrediyor Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sükran Köse: 'Kadinlarin daha güçlü bagisiklik sistemi var ve östrojen hormonu mikroorganizmalara karsi koruyuculuk özelligi gösteriyor' 'Erkekler son ana kadar hastaneye gelmek istemiyor, saglik kuruluslarina basvurdugunda hastalik çok ilerlemis oluyor'

EFSUN ERBALABAN YILMAZ - Saglik Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Izmir Tepecik Egitim ve Arastirma Hastanesi öncülügündeki bilimsel çalismaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19), erkek, ileri yasli, hipertansiyon ve kronik böbrek hastalarinda daha ölümcül seyrediyor.

Bulasici Hastaliklari Önleme Dernegi (BUHASDER) Yönetim Kurulu Baskani ve Tepecik Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Sükran Köse öncülügünde, Dr. Suat Seren Gögüs Hastaliklari ve Cerrahisi Egitim ve Arastirma Hastanesinden bilim insanlarinin da katilimiyla yapilan "Eriskin Kovid-19 Hastalarinda 1 Yillik Mortalite Degerlendirmesi" baslikli arastirmanin sonuçlari açiklandi.

Arastirma kapsaminda, Mart 2020 ile Mart 2021 arasinda Tepecik Egitim ve Arastirma Hastanesinde Kovid-19 tanisiyla takip edilen 3 bin 650 hastaya ait veriler degerlendirildi.

Yatarak tedavi gören hastalardan 406 eriskin ve 7 çocuk hasta virüs nedeniyle yasamini yitirdi, verilere göre ölüm orani 11,3 oldu.

Hayatini yitiren hastalarin 255'inin erkek, 151'inin de kadin oldugu tespit edildi.

Ölen hastalarin yüzde 62,8'inin erkek oldugu verisine ulasilirken, ileri yas ile hipertansiyon, kronik böbrek ve diyabet hastaliklarinin da ölüm riskini artirdigi kaydedildi.

- Dünyada da durum ayni

Prof. Dr. Sükran Köse, AA muhabirine, Çin'de yapilan bilimsel çalisma sonuçlarina göre kadinlar ile erkeklere virüsün ayni oranda bulastigini ancak ölüm oraninin erkeklerde yüzde 2,8 kadinlarda yüzde 1,7 oldugunu belirtti.

Izmir'de yapilan arastirmada da benzer sonuçlara ulastiklarini aktaran Köse, erkeklerde ölüm oraninin daha yüksek olmasinin nedenlerini söyle açikladi:

"Erkeklerde sigara içme aliskanligi kadinlara göre daha fazla, dis ortamda daha uzun süre kaliyorlar ve virüsle temaslari da artiyor. Ayrica el yikama gibi genel hijyen kurallarina kadinlar daha çok uyuyor. Kadinlarin daha güçlü bagisiklik sistemi var ve östrojen hormonu mikroorganizmalara karsi koruyuculuk özelligi gösteriyor. En büyük risk faktörlerinden biri de kalp damar hastaliklari ve bu hastaliklar erkeklerde daha sik görülüyor."

- "Erkekler son ana kadar hastaneye gelmek istemiyor"

Prof. Köse, hastaneye basvuru süresinin de kadin ve erkeklerde farkliliklar gösterebildigine isaret ederek, "Erkekler son ana kadar hastaneye gelmek istemiyor. Kadinlar hem çocuklari hem de kendileri konusunda daha hassas. Erkekler saglik kuruluslarina basvurdugunda hastalik çok ilerlemis oluyor ve tedaviye de daha geç yanit aliniyor." diye konustu.

Yasamini yitirenlerin farkli yas gruplarindan da olsa ortalama yasin 72 oldugunu anlatan Köse, ölenlerin 261'inin kronik hastaliginin bulundugunu, en fazla eslik eden kronik hastaliklarin ise 141 hastada rastlanan hipertansiyon ve 113 hastada görülen kronik böbrek rahatsizligi oldugunu söyledi.

Sükran Köse, arastirma sonuçlarinin BUHASDER'in Antalya'da düzenlenen uluslararasi katilimli kongresinde sunuldugunu ifade etti.

Salginin önlenmesi ve sürecin en az hasarla atlatilmasi için asi çalismalarinin büyük önem tasidigini vurgulayan Köse, asilananlardan da maske, mesafe ve hijyen kurallarina özen göstermelerini istedi.

Prof. Dr. Köse, koronavirüs salgini konusunda bilinçlendirme ve farkindalik çalismalarini sürdüreceklerini kaydederek, salginin sadece insan sagligini degil, ekonomiden sosyolojiye hayatin her alanini etkiledigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA