Fed, Faiz Oranini Degistirmedi, Varlik Alimlarini Azaltma Hizini Artirdi Açiklamasi (2)

Enflasyonun 'geçici' olacagi degerlendirmesini karar metninden çikaran Fed, 2022'de 3 faiz artisi öngördü Fed, ABD'de bu yila iliskin enflasyon tahminini yüzde 4,2'den yüzde 5,3'e çikardi Bankanin fonlama oranina iliskin medyan beklentisi 2021 için yüzde 0,1 olurken; 2022 için yüzde 0,3'ten yüzde 0,9'a, 2023 için yüzde 1'den yüzde 1,6'ya ve 2024 için yüzde 1,8'den yüzde 2,1'e yükseltildi.

ABD Merkez Bankasi (Fed), enflasyon tahminlerini yükseltirken, 2022'de 3 faiz artisi öngördü.

Iki gün süren Federal Açik Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantisi'nin ardindan Fed'den yapilan açiklamada, bankanin bu zorlu zamanda ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarini kullanmaya, böylece maksimum istihdam ve fiyat istikrari hedeflerini desteklemeye kararli oldugu vurgulandi.

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi asilarda kaydedilen ilerleme ve güçlü politika destegiyle ekonomik faaliyet ile istihdam göstergelerinin güçlenmeye devam ettigine isaret edilen açiklamada, istihdam kazanimlarinin son aylarda güçlendigi ve issizlik oraninin önemli ölçüde azaldigi belirtildi.

- "Ekonomik görünüme yönelik riskler devam ediyor"

Enflasyonun "geçici" olacagi degerlendirmesinin kaldirildigi açiklamada, "Salgin ve ekonominin yeniden normallesmesiyle ilgili arz ve talep dengesizlikleri, yüksek enflasyon seviyelerine katkida bulunmaya devam etti." degerlendirmesinde bulunuldu.

Kosullarin ekonomiyi desteklemeye devam ettigi belirtilen açiklamada, ekonominin seyrinin Kovid-19'un gidisatina bagli olmaya devam ettigi kaydedildi.

Açiklamada, "Asilamadaki ilerlemenin ve tedarik darbogazlarinin hafiflemesinin, ekonomik faaliyet ve istihdamda devam eden kazanimlarin yani sira enflasyondaki düsüsü desteklemesi bekleniyor. Virüsün yeni varyantlari da dahil olmak üzere ekonomik görünüme yönelik riskler devam ediyor." ifadesi yer aldi.

- Ekonomik görünüme göre alimlarin hizinin ayarlanabilecegi yinelendi

Komitenin varlik alimlarinin hizindaki benzer indirimlerin her ay uygulanmasinin uygun olacagi görüsünde olduguna dikkat çekilen açiklamada, ancak ekonomik görünümdeki degisikliklerin gerektirmesi halinde alimlarin hizini ayarlamaya hazir olduklari yinelendi.

Açiklamada, bankanin tahvil alimlarinin, piyasa isleyisini ve destekleyici finansal kosullari desteklemeye devam edecegi ve böylece hane halklari ile isletmelere kredi akisinin desteklenecegi aktarildi.

Komitenin, uygun para politikasi durusunu degerlendirirken; gelen verilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edecegi vurgulanan açiklamada, hedeflere ulasilmasini engelleyebilecek risklerin ortaya çikmasi halinde para politikasi durusunu uygun sekilde ayarlamaya hazir olacagi yinelendi.

- Gelecek yil 3 faiz artisi öngörülüyor

Ekonomiye iliskin tahminlerini de açiklayan Fed, enflasyon tahminlerini artirirken 2022 ve 2023'te 3'er kez faiz artisi öngördü.

Fed'in tahminlerine göre, fonlama oranina iliskin medyan beklenti 2021 için yüzde 0,1 olarak birakilirken; 2022 için yüzde 0,3'ten yüzde 0,9'a, 2023 için yüzde 1'den yüzde 1,6'ya ve 2024 için yüzde 1,8'den yüzde 2,1'e yükseltildi.

Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5 olarak birakildi.

ABD ekonomisinin bu yila iliskin büyüme tahmini, yüzde 5,9'dan yüzde 5,5'e düsürülürken; ülke ekonomisinin 2022'ye iliskin büyüme tahmini yüzde 3,8'den yüzde 4'e çikarildi. Ülke ekonomisinin 2023 yili büyüme tahmini ise yüzde 2,5'ten yüzde 2,2'ye düsürülürken, 2024 yili beklentisi yüzde 2'de tutuldu. ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisi ise yüzde 1,8 olarak belirlendi.

- Enflasyon tahmini artirildi

Bu yila iliskin enflasyon tahmini de yüzde 4,2'den yüzde 5,3'e yükseldi. Enflasyon tahminleri 2022 için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya ve 2023 için yüzde 2,2'den yüzde 2,3'e çikarilirken, 2024 için yüzde 2,1'de birakildi.

Issizlik oranina iliskin tahminlerin de yer aldigi açiklamada, daha önce ülkede bu yil yüzde 4,8 öngörülen issizlik orani, yüzde 4,3 olarak güncellendi.

Ülkedeki issizlik oranina iliskin tahminler 2022 için yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e çekilirken, 2023 ve 2024 yillari için yüzde 3,5 oldu.

(Bitti)
Kaynak: AA