Doç. Dr. Adem Palabiyik Açiklamasi 'PKK Ile YPG Arasinda Çikacak Çatisma Iç Infazlari Baslatacaktir'

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Kültürel ve Sosyal Çalismalar Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Adem Palabiyik, “PKK ile YPG arasinda çikacak çatisma iç infazlari baslatacaktir” dedi.

Doç. Dr. Adem Palabiyik Açiklamasi 'PKK Ile YPG Arasinda Çikacak Çatisma Iç Infazlari Baslatacaktir'
Doç. Dr. Adem Palabiyik, PKK ile özellikle bazi ülkeler tarafindan açikça destek gören YPG’ye dair degerlendirmede bulundu. PKK’nin bir süre sonra YPG tarafindan dislanacagini ve bu sebepten iç infazlarin baslayacagini dile getiren Palabiyik, “Terör örgütleri ‘iç infazi’ ve ‘infazi’ kendi geleceklerinin bir teminati olarak gördükleri için cana kiymanin kendileri adina pek de sorun olarak kabul edildigi söylenemez. Hatta infazi, kendilerini desarj etmenin bir parçasi olarak dahi görebilirler. Infazlarin genellikle ajanlik ve benzeri bir kavramsallastirmalar ile birlikte gerçeklestigi bilindigi için, örgüt içindeki bu tür olaylar bir süre sonra güç gösterisine dönüserek liderin diger kadrolara gözdagi verme niyetini de ortaya koyar. Özellikle PKK’nin sadece 2011’e kadar 178 kisiyi infaz ettigi ve infaz edilenlerin örgüt üyesi oldugu ya da örgütle baglantili oldugu TBMM komisyon raporunda da yer almistir. Sadece bununla da kalinmamis, Kürt sol örgüt ve derneklerin üyeleri de önce tehdit edilmis sonra da öldürmüstür ve bunlarin sayisi da 532 civarindadir. Öldürülen kisiler arasinda liderlige karsi muhalif olan ve liderlik için tehdit sayilan isimler de mevcuttur. Fakat bazi isimler öldürülememis, örgütten kaçmayi basarmis ve ifadelerinde iç infaza dair birçok örnek vermislerdir” diye konustu.

PKK’nin, YPG karsisinda pasif kalmasinin PKK içinde kaosa sebep olacagini ifade eden Doç. Dr. Palabiyik, sözlerini söyle sürdürdü:

“Uluslararasi mekanizmalarin PKK’yi terör örgütü olarak görüp YPG/PYD’yi terör listesine dahil etmemeleri önce PKK’nin sonra da HDP’nin güç ve mesrulugunun sorgulanmasi anlamina gelecektir. Ayrica, YPG/PYD örgütlenme biçiminin ABD tarafindan desteklenmesine ragmen HDP ve PKK’nin illegal görülmesi yukarida bahsi geçen iç çatismayi daha da körükleyecektir. Her ne kadar ‘sirtimizi YPG/PYD’ye dayadik’ denmis olsa dahi HDP, Türkiye sinirlari içinde siyaset yapan bir yapidir ve PYD kazanmis oldugu siyasal alani HDP ile asla paylasma niyetinde olmayacaktir. Ayni durum YPG için de geçerlidir. PYD’nin savasçi kanadi olan YPG de, HDP’nin savasçi kanadi olan PKK ile kendi alanini paylasmayacaktir. Duran Kalkan veya Cemil Bayik gibi PKK terör örgütünde yöneticilik yapan isimler ile Polat Can ve Sipan Hemo gibi YPG terör örgütünde liderlik yapan isimler, liderlik mücadelesi için çatismak zorunda kalacaktir. Çünkü terör örgütlerinde liderlik çatismalari hep vardir ve süreç iç infazlarla ilerlemektedir.”

“Örgüt içi infazlar artacaktir”

Türkiye’nin özellikle son yillarda gerçeklestirdigi önemli operasyonlar sonucunda PKK’nin Dogu ve Güneydogu bölgeleri üzerindeki etkisinin minimize edildigini ve PKK’nin neredeyse Kandil’e gömüldügünü ifade eden Doç. Dr. Palabiyik, “Kendi sinirlari içerisinde dahi manevra yapamayan örgüt artik hiçbir düzlemde eylem gerçeklestirememekte ve kaybettigi üye sayilariyla birlikte yok olusa dogru sürüklenmektedir. PKK’nin güç kaybi ve psikolojik olarak yipranmasindaki ikinci ana faktör ise Diyarbakir anneleri ve evlat nöbetindeki ailelerdir. Özellikle PKK’dan kaçarak gelenlerin sayisi arttikça devlete olan güven artmis ve PKK, alaninin daraldigini iyice hissetmistir. Elbette PKK’nin bu süreçte siginacagi tek kapi ise YPG/PYD’dir. YPG/PYD, PKK için simdiki süreçte can simidi olmus ve Öcalan’a ragmen PKK’nin hamisi haline gelmistir. ABD ve bazi AB ülkelerinin YPG/PYD ile temas halinde olmasina ragmen PKK ile birlikte hareket edilmemesi muhtemeldir ki, ileri ki dönemde PKK ile YPG/PYD arasinda ciddi iç çatismalarin yasanmasini tetikleyecektir. PKK’nin kurucu kadrosu yillardir savastigi için kendi alanlarini tehdit edebilecek her türlü liderlik muhalifini acimadan infaz edebilir, lakin YPG/PYD su an ABD dostu olarak göründügü için PKK kendisini üvey evlat olarak görecek ve infazlari bekletecektir. PKK’nin köseye sinikligi ise örgüt içinde ciddi rahatsizliklarin olusmasina sebep olabilir, çünkü yillardir mobil olan PKK’li teröristlerin YPG/PYD karsisinda neredeyse diz çöktürülüp pasif hale getirilmesi emre itaatsizliklerin de yolunu açacaktir. Sadece 2021 yili içinde teslim olanlarin sayisi 157’yi bulmustur. PKK’nin, YPG/PYD karsisindaki üvey evlatlik rolü devam ettigi müddetçe de bu parçalanis devam edecektir. PKK’nin lider kadronun hosnutsuzlugu ve YPG/PYD karsisindaki sessizligi de yeni iç infaz veya çatismalarin temelini hazirliyor görünmektedir. Muhtemeldir ki, bir süre sonra PKK ile YPG/PYD arasinda liderlik sebebiyle iç ve karsilikli çatismalar baslayacaktir” dedi.

Kaynak: İHA