Devlet Baskani Si'ye Göre, Çin Ve Rusya, 'Çok Tarafliligin Temsilcisi' Oldu

Devlet Baskani Si Cinping, Çin ile Rusya'nin sorumlu büyük devletler olarak son dönemde "uluslararasi alanda çok tarafliligin, uluslararasi adalet ve esitligin temsilcisi oldugu" görüsünü dile getirdi.

Devlet Baskani Si, Rus mevkidasi Vladimir Putin ile çevrim içi görüsme gerçeklestirdi.

Görüsmede, Moskova ile Pekin'in son dönemde artan is birliginden duydugu memnuniyeti dile getiren Si, iki ülkenin uluslararasi alanda gerçek çok tarafliligin ve uluslararasi esitlik ile adaletin savunucusu haline geldigi degerlendirmesinde bulundu.

Çin ve Rusya'nin son dönemde kendi güvenliklerini ve çikarlarini savunmak için daha fazla ortak hareket etmesi gerektigini vurgulayan Si, "Su anda bazi uluslararasi güçler, demokrasi ve insan haklarini bahane ederek Çin ve Rusya'nin iç islerine istedikleri gibi karisiyor, uluslararasi hukuku ve uluslararasi iliskilerin temel normlarini umarsizca çigniyor." ifadesini kullandi.

Çin'in temel çikarlarini savunmasina destek verdigi ve Çin ile Rusya arasinda çatisma tohumlari ekme girisimlerine karsi çiktigi için Putin'e tesekkür eden Si, iki ülkenin güçlenen baglarini gelecege tasinmasi gerektiginin altini çizdi.

Devlet Baskani Si, Çin ve Rusya'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrasi dönemde iliskilerinde yeni bir sayfa açmasi gerektigini belirterek, "Her iki ülke, küresel düzene dair fikirlerini daha yüksek sesle dile getirmek için uluslararasi iliskilerde esgüdüm ve is birligini artirmali." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA