Çigli'de Dogal Afetlerde Kesintisiz Iletisim Saglanmasi Amaciyla Protokol

Çigli Belediyesi, dogal afet durumlarinda kesintisiz haberlesme alt yapisinin saglanmasi amaciyla Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Izmir Subesi ile is birligi protokolü imzaladi.

Çigli'de Dogal Afetlerde Kesintisiz Iletisim Saglanmasi Amaciyla Protokol
Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Izmir Subesi Baskani Gökçe Dogan arasinda imzalanan protokol kapsaminda; genel hayati etkileyecek ölçekteki; deprem, heyelan, kaya düsmesi, yangin, kaza, meteorolojik afet gibi durumlarda kesintisiz haberlesmenin saglanmasi hedefleniyor.

Bununla beraber, halkin acil yardim taleplerini ilgili makamlara iletmesini de mümkün kilan alternatif haberlesme düzenlerinin kurulmasi, Izmir’de ve komsu vilayetlerdeki belediyelerle irtibatin saglanmasi, amaçlara yönelik ortak altyapilarin olusturulmasi, gönüllülügün yayginlastirilmasi ve gönüllü katilimciligin çesitlendirilmesine yönelik; egitim, tatbikat, yarisma yapilmasi imzalanan protokolün amaçlari arasinda yer aliyor.

Gönüllülere egitim verilecek

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Izmir Subesi; kilavuzluk, arama ve kurtarma, yangin söndürme, ilk haber alma ve halkin acil yardim taleplerinin iletilmesi konularinin yani sira; Amatör Telsizcilik Belgesine sahip olmayan belediye personellerine ve gönüllü vatandaslara temel telsiz kullanim egitimi verecek. Ayrica TRAC yetkilileri, telsiz altyapilarinin islerligini izleyerek gözlemledikleri sorunlari ve çözüm yollarini Çigli Belediyesine bildirecek, sistemin afetler ve acil durumlarda sürdürülebilirliginin saglanmasi konusunda destek verecek.

Ilk deneme Gümrükçü’den

Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Izmir Subesinin Çigli Iklim Eylem Plani Çalistayi’nda kurdugu tanitim standini ziyaret eden Baskan Utku Gümrükçü, stanttaki telsiz araciligiyla çesitli bölgelerdeki telsiz gönüllüleri ile görüsme gerçeklestirerek haberlesme sisteminin ilk denemesini yapti.

Baskan Gümrükçü: "Çigli’yi afetlere karsi dirençli kilacagiz"

Dogal afetlere karsi hazirliklarin sürdügünü ifade eden Baskan Gümrükçü, “2020 yilinda meydana gelen elim Izmir depreminin ardindan, hiz verdigimiz dogal afetlere karsi hazirliklarimizi kararlilikla sürdürüyoruz. Afet aninda ve sonrasinda karsilastigimiz en önemli sorunlarin basinda haberlesme geliyor. Asiri yüklenme dolayisiyla iletisim kesintileri yasaniyor. Bu durum da hayati sonuçlara yol açabiliyor. Geçmiste yasadigimiz bu aci tecrübeleri göz önünde bulundurarak Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Izmir Subesi ile haberlesme alaninda is birligi protokolü imzaladik. Olusturulacak altyapi ile olabilecek dogal afetlerde iletisim kesintisi yasamayacagiz. Çiglimizi afet anlarinda dirençli kilmak için çalismaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA