Brent Petrolün Varil Fiyati 72,98 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 72,98 dolardan islem görüyor.

Dün 75,16 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 73,70 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.23 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,97 azalisla 72,98 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,94 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki düsüste, gelecek yil küresel petrol arzinin talebi geçecegine yönelik öngörüler etkili oldu.

Uluslararasi Enerji Ajansinin (IEA) kasim ayi petrol piyasasi raporunda, ABD ve OPEC+ grubunun piyasa daralmasinin önüne geçebilmek için üretimini artirmasiyla, küresel petrol arzinin araliktan itibaren talebi geçecegi ve bu trendin gelecek yil da devam edecegi tahmin edilmisti.

Ajans, ayrica yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilarinda görülen yükselis nedeniyle bu yil ve gelecek yil için küresel petrol talebine yönelik artis tahminini asagi yönlü revize etti.

Öte yandan, ABD'de petrol stoklarinin beklenenden daha az düsüs göstermesi, ülkede talep toparlanmasini yavaslatiyor ve bu durum da fiyatlarin asagi yönlü hareketini destekliyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü öngörüsüne göre, ülkenin ticari ham petrol stoklari geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklasik 240 bin varil azaldi. Piyasa beklentisi, stoklarin yaklasik 1 milyon 705 bin varil azalacagi yönündeydi.

Piyasalar, bugün açiklanacak ABD Merkez Bankasi (Fed) kararlari ve ABD Enerji Enformasyon Idaresinin resmi petrol stok verilerine odaklandi.

Brent petrolde teknik olarak 73,17 ile 73,58 dolar araliginin direnç, 72,47 ile 72,18 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA