Bakan Karaismailoglu, Seferlerine Yeniden Baslayan Turistik Dogu Ekspresi'ni Ugurladi Açiklamasi

'Asilama çalismalarinda yakaladigimiz hizla, tedbiri de elden birakmadan Turistik Dogu Ekspresi'ni ülkemizin güzelliklerini tanitmak üzere tekrar raylara döndürüyoruz'.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Turistik Dogu Ekspresi'nin "zorunlu" molasini bitirdiklerini belirterek, "Çok sükür asilama çalismalarinda yakaladigimiz hizla, tedbiri de elden birakmadan Turistik Dogu Ekspresi'ni ülkemizin güzelliklerini tanitmak üzere tekrar raylara döndürüyoruz." dedi.

Karaismailoglu, yeniden seferlerine baslayan Turistik Dogu Ekspresi'ni ugurlama töreninde yaptigi konusmada, 1856'da Izmir-Aydin hattina ilk rayin dösenmesinden bu yana demir yollarinin milletin aci, sevinç, ayrilik ve kavusmalarinin tarihini bagrinda tasidigini söyledi.

Trenlerin, o günlerden itibaren geçen sürede yalnizca yük ve yolcu tasimadigini, birlik ve beraberligi saglayan degerleri de tasidigini dile getiren Karaismailoglu, ögrencileri okullarina, askerleri ailelerine, sevenleri birbirine kavusturdugunu aktardi.

Dogu Ekspresi'nin her seyden önce Anadolu kültür mirasinin maddi ve manevi degerlerinin izinde dolastigini vurgulayan Karaismailoglu, "Turistik Dogu Ekspresi, ülkemizin sakli güzelliklerini ve zenginliklerini çok daha konforlu sekilde dünyaya tanitmak üzere yola çikmisti. Ilk seferinden itibaren 368 sefer gerçeklestirerek toplamda 483 bin 920 kilometre yol katetti. Seyahat yazarlari tarafindan dünyanin en güzel ilk 4 tren rotasindan biri seçilen Dogu Ekspresi güzergahinda, fotograf tutkunlarindan gezginlere kadar her kesimden binlerce yolcu seyahat etti." diye konustu.

Dünyayi etkisi altina alan koronavirüs nedeniyle 2020'nin Mart ayi ortasindan itibaren seferlere istemeyerek ara verdiklerini animsatan Karaismailoglu, "Bugün ise Turistik Dogu Ekspresi'mizin zorunlu molasini bitiriyoruz. Çok sükür asilama çalismalarinda yakaladigimiz hizla, tedbiri de elden birakmadan Turistik Dogu Ekspresi'ni ülkemizin güzelliklerini tanitmak üzere tekrar raylara döndürüyoruz. Turistik Dogu Ekspresi, bize tarihimizi ve kültürümüzü hatirlatmak, inci tanesi gibi Anadolu'ya serpilen dünya güzeli köylerimizi, kasabalarimizi tanitmak için yeniden yollara düsüyor." ifadelerini kullandi.

- "Dogu Ekspresi essiz gezi ve manzara söleni sunuyor"

Karaismailoglu, Ankara'dan Kars'a uzanan 1300 kilometrelik parkurun yaklasik 31,5 saatte tamamlandigini belirterek, hem vatandaslara hem de ülkeye gelen konuklara essiz gezi ve manzara söleni sunuldugunu kaydetti.

Yolcularin Türk mutfaginin farkli lezzetlerini tadarken, tarihi ve kültürel degerleri de görme imkanina kavustugunu anlatan Karaismailoglu, söyle konustu:

"Trenimiz, sadece Kars'in degil, güzergahinda bulunan Kayseri, Sivas, Erzurum ve Erzincan'in kesfedilmesi için de firsat. Ankara-Kars arasinda Iliç ve Erzurum'da, Kars-Ankara arasinda Erzincan, Divrigi ve Sivas'ta 3'er saat durarak grup ve bireysel olarak seyahat eden yolculara turistik yerleri gezme imkani sagliyor. Trenimiz, yolcularini Karanlik Kanyon, Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Ani arkeolojik alani, Divrigi Ulu Camisi, Gök Medrese'nin de aralarinda bulundugu dogal ve kültürel mirasi kesfe çikariyor. Dogu Ekspresi bize, adeta Türkiye fotografi sunuyor."

Türkiye'deki demir yolu kültürünü ve faaliyetlerini, demir yollarinin hikayesini de gençlere, tarihi dokuya giden en güzel güzergahlarda anlatacaklarini dile getiren Karaismailoglu, birlikte gastronomi, doga ve kültür kesfine çikilacagini söyledi.

Farkli pek çok turistik rotalari da hayata geçirmek için çalismalari sürdürdüklerini belirten Karaismailoglu, 2003 yili öncesinde, neredeyse yarim asir boyunca demir yollarinin ihmal edildigini, tabiri caizse çivi çakilmadigini, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde reform baslattiklarini söyledi.

- "Demir yolundaki gelismeler, vatandaslarin seyahat tercihlerini etkiledi"

Dogu Ekspresi'nin son dönemde bu kadar ragbet görmesinin ardinda gelisen demir yolu sektörünün yeni yüzü ve yeni vizyonunun yattigini dile getiren Karaismailoglu, demir yolu tasimaciliginda yasanan gelismelerin, vatandaslarin seyahat tercihlerini de etkiledigini kaydetti.

Türkiye'nin gelecegine heykellerle degil, demir yolu agini millilestirerek yatirim yaptiklarini anlatan Karaismailoglu, "Demir yollarinin Türkiye için stratejik önemde oldugunu biliyoruz. Bu bilinçle mozaigin parçalarini birlestirircesine demir yollarini ayaga kaldiriyoruz. Bir yandan Türkiye'yi uluslararasi üretim ve lojistik üssüne dönüstürüyoruz. Diger yandan da ekonomiden kültüre her alandaki gelismisligi ülke sathina yayiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Anadolu'nun essiz degerlere sahip yörelerini kesfetmek isteyenleri Dogu Ekspresi ile yolculuga davet eden Karaismaloglu, daha sonra trenle Elmadag Gari'na kadar seyahat etti.
Kaynak: AA