Ankara Barosu Yöneticilerinin Diyanet Isleri Baskani Erbas'a Hakaret Davasi Görüldü

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas'a yönelik açiklamalari nedeniyle Ankara Barosunun önceki 11 yöneticisinin, "dini inanç, düsünce ve kanaatlerini açiklamasi nedeniyle kamu görevlisine görevinden dolayi alenen hakaret" suçundan yargilanmasina baslandi.

Ankara 16. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, saniklar Ramiz Erinç Sagkan, Kemal Koranel, Hava Orhon, Özgen Hindistan, Zafer Dogan Bilgin, Meltem Akyol, Güzin Tanyeri, Çagri Eryilmaz ve Burcu Mine Gargin ile taraf avukatlari katildi.

Mahkeme Baskani Sebahattin Saridogan, iddianamenin özetini okuduktan sonra saniklara söz verdi.

Dönemin Ankara Barosu Baskani Sagkan, 21 yillik avukatlik hayati boyunca mahkemede ilk kez sanik sifatiyla bulundugunu söyledi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas'in açiklamalarina karsi görüs bildirdiklerini dile getiren Sagkan, "Üslup yanlisti, hataliydi. Bu açiklamaya ne gerek vardi.' denilebilir. Ancak bu açiklamanin hiçbir yerinde suç yoktur. Ifade özgürlügü çerçevesinde elestiri hakkimizi kullandik." dedi.

Sagkan "O dönem Diyanet Isleri Baskaninin cuma hutbesinde nikahsiz yasayanlarin ve escinsellerin hastalik tasiyicisi oldugunu söyleyerek, toplumun bir kismini hedef göstermesi nedeniyle bu açiklamayi yaptik. Baromuzun insan haklarini koruma görevi vardir." ifadelerini kullandi.

Baronun açiklamasinda geçen "sesi çaglar öncesinden gelen" ibaresinde, ortaçagda yasanan trajedileri kastettiklerini öne süren Sagkan, açiklamanin kutsal degerlerle alakali olmadigini savundu.

Sanik Koranel de o dönemki yönetim kurulu olarak yaptiklari açiklamada "hakaret" suçunun maddi ve manevi unsurlarini olusmadigini iddia etti.

Erbas'in açiklamalarinin, toplumun bir kesimine yönelik ayrimci ifadeler tasidigini savunan Koranel, bu açiklamaya karsi ifade özgürlügü çerçevesinde elestiri haklarini kullandiklarini dile getirdi.

Diger saniklar da imza attiklari açiklama metninin evrensel hukuktan kaynakli ifade özgürlügü baglaminda degerlendirilmesini belirterek, beraat talebinde bulundu.

Sanik ve müsteki avukatlarinin beyanlarinin ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, bugünkü celseye katilmayan saniklar Cem Aksu ve Askin Demir'in bir sonraki celsede hazir edilmesini kararlastirarak, durusmayi 9 Mart 2022'ye erteledi.

- Iddianame

Diyanet Isleri Baskani Erbas'in "müsteki" sifatiyla yer aldigi iddianamede, Ankara Barosu Baskani Ramiz Erinç Sagkan ile Yönetim Kurulu üyeleri avukatlar Askin Demir, Kemal Koranel, Hava Orhon, Özgen Hindistan, Zafer Dogan Bilgin, Meltem Akyol, Güzin Tanyeri, Çagri Eryilmaz, Burcu Mine Gargin ve Cem Aksu'ya da süpheli olarak yer verildi.

Iddianamede, Erbas'in, 24 Nisan 2020'de Ankara Haci Bayram Camisi'nde verdigi "Ramazan: Sabir ve Irade Egitimi" konulu cuma hutbesinde "Ey insanlar, Islam zinayi en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiligi, es cinselligi lanetliyor. Nedir bunun hikmeti, yilda yüzbinlerce insan gayrimesru ve nikahsiz hayatin Islami literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramin sebep oldugu HIV virüsüne maruz kaliyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanlari korumak için birlikte mücadele edelim" seklindeki sözleri üzerine Ankara Barosunun "Sesi çaglar öncesinden gelen bu sahsin" ifadeleriyle baslayan açiklama yaptigi hatirlatildi.

Iddianamede, 11 süphelinin 1 yildan 2 yil 4 aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Kaynak: AA