AB Açiklamasi Azerbaycan Ve Ermenistan Demir Yolu Hatlari Konusunda Anlasti

Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan'in iki ülke arasinda baglanti saglamasi öngörülen demir yolu hatlari konusunda mutabakata vardigini bildirdi.

Michel, Aliyev ve Pasinyan ile Brüksel'de yaptigi üçlü görüsmeden sonra gazetecilere degerlendirmede bulundu.

Azerbaycan ile Ermenistan arasinda sorunlarin çözülmesi için diyalog kurulmasinin önemli oldugunu vurgulayan Michel, "Iki ülke arasinda baglanti hatlarinin öncelik oldugunu biliyorum. Bu, bir güven seviyesi olmasi, farkli pozisyonlarin belirlenmesi bakimindan önemli. Örnegin bu gece demir yolu hatlari konusunda mutabakata varildi. Baglanti hatlarini yeniden açmak için neyin gerekli oldugu hakkinda bir ortak anlayis önemli." dedi.

Görüsmeden sonra AB Konseyi'nden Charles Michel adina yapilan yazili açiklamada da "Sinir ve gümrük kontrolleri için uygun düzenlemeler yapilarak demir yolu hatlarinin restorasyonunun gerçeklestirilmesi yoluyla ilerlemek adina mütekabiliyet ilkesi temelinde mutabakata varildi." ifadesi yer aldi.

AB'nin baglanti hatlarini ekonomik yatirim plani kapsaminda desteklemeye hazir oldugu bildirildi.

Michel, otoyol baglantisi dahil olmak üzere bazi konularda ise görüsülmesi gereken basliklari Aliyev ve Pasinyan'in belirledigini, ilerleyen dönemde bunlarin müzakere edilmesini ümit ettigini dile getirdi.

- Zengezur maddesini Ermenistan uygulamiyor

Azerbaycan ile Ermenistan'in daha önce imzaladigi ortak bildiride Azerbaycan'in bati illeri ile Nahçivan'i kara ve demir yoluyla birlestirecek Zengezur koridoruyla ilgili hususlarin yer aldigi madde Ermenistan'in uzlasmaz tutumu nedeniyle hayata geçmemisti.

Aliyev, Brüksel'de Pasinyan ile görüsmesi öncesinde yaptigi açiklamada, Zengezur koridorunun Laçin koridoru ile ayni yasal rejime tabi olmasi gerektiginin altini çizerek, Laçin koridorunda gümrük bulunmadigini, bu nedenle Zengezur koridorunda da gümrük bulunmamasi gerektigini söylemisti.

Aliyev, "Ermenistan, gümrük kurulmasinda, mallar ve kisilerin kontrol edilmesinde israrci davranirsa biz de Laçin koridorunda aynisi için israrci oluruz. Bunun kararini Ermenistan verecek. Biz her iki seçenege de açigiz. Ya ikisinde de gümrük olmayacak ya da ikisinde de olacak." demisti.

- Michel, Aliyev ve Pasinyan'i bir süre yalniz birakmis

Michel, gazetecilerin sorularini yanitlarken sorunlari çözmek için siyasi irade gösterilmesi ve özellikle liderler arasinda dogrudan temas kurulmasinin önemine degindi.

Üçlü görüsmenin bir bölümünde Aliyev ve Pasinyan'i bir süre yalniz biraktigini dile getiren Michel, "Benim için iki lideri desteklemek ve cesaretlendirmek önemliydi. Ayni zamanda her ikisinin dogrudan birbirleriyle konusmasi da çok önem tasiyordu." diye konustu.

- "Gerginligin düsmesi için somut adim ihtiyaci"

AB Konseyi'nden üçlü görüsmeyle ilgili yapilan açiklamada, Aliyev ve Pasinyan'in 9 Kasim 2020 ve 11 Ocak 2021'de imzaladiklari üçlü ortak bildirilere uyacaklarini teyit ettikleri bildirildi.

AB'nin bölgede mayin temizleme çalismalarini ve Azerbaycan ile Ermenistan arasindaki güven artirici önlemleri destekleyecegi belirtildi.

Açiklamada, Cumhurbaskani Aliyev ve Basbakan Pasinyan'in iki ülke arasindaki sinir belirleme müzakerelerinin baslatilmasi için gerekli ortamin saglanmasi amaciyla sahada gerginligin düsürülmesine yönelik daha fazla somut adim atilmasi ihtiyaci bulundugu üzerinde mutabik kaldiklari kaydedildi.

Kaynak: AA