Vanli Kadinlar 'Çiftçi Okulu' Sayesinde Üretici Oldu

Sütün saglikli saklanmasi konusunda Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerinden uygulamali egitim alan 25 kadin, yaptiklari yöresel otlu peynir, tereyagi, çökelek ve yogurdu kuracaklari kooperatifle pazarlamayi hedefliyor Çiftçi Emine Susan: 'Peynir, yogurt, tereyagi gibi süt ürünlerinden elde ettigim gelirle hem aile bütçesine katki sagliyorum hem de hayvanlarima yem aliyorum. Bundan sonra daha saglikli üretim yaparak daha çok aliciya ulasabilecegiz' Proje koordinatörü Bünyamin Hakan: 'Kadin eliyle üretimi yapilan süt ürünlerinin marka degerini artirmayi amaçliyoruz'

EMRE ILIKAN - Van'da açilan "Uygulamali Çiftçi Okulu"nda sütün islenmesi, hijyenik kosullarda saklanmasi ve üretim standartlari konusunda egitim alan 25 girisimci kadin, sattiklari ürünlerle hem aile bütçesine, hem de hayvanciligin gelismesine katki sunuyor.

Çatak ilçesinde yasayan kadinlar, geçen yil Avrupa Birliginin finans, Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütünün (FAO) uzman destegiyle, Tarim ve Orman Bakanligi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi is birliginde hayata geçirilen "Uygulamali Çiftçi Okulu Projesi"nden yararlanmak için basvuruda bulundu.

Basvurulari kabul edilen kadinlara yönelik süt ve süt ürünlerinin üretimi ve saklanma kosullari, otlu peynirin tuz orani, süt ürünleri standartlari konularinda Il Tarim ve Orman Müdürlügü görevlileri tarafindan egitimler verildi.

6 ay süren egitimleri basariyla tamamlayan kadinlar, bu sayede yörede yetisen endemik bitkilerle hazirlanan otlu peynir ve diger süt ürünlerini daha kaliteli ve standartlara uygun üretme imkani buldu.

Kendilerine verilen paslanmaz süt gügümü ve ekipman destegiyle daha modern sartla üretim yapmaya baslayan kadinlar, otlu peynir, tereyagi, çökelek ve yogurt satarak hem ailelerini geçindiriyor hem de hayvancilik faaliyetlerinin gelismesine katki sunuyor.

Kadinlar, kooperatif çatisi altinda güçlerini birlestirerek ürünlerini daha genis alanda pazarlamayi hedefliyor.

- "Elde ettigim gelirle kardeslerimi okutuyorum"

Ilçenin Selçuklu Mahallesi'nde yasayan Emine Susan, AA muhabirine, kursta süt ürünlerinin üretiminde bilmedikleri detaylari, peynirdeki tuz orani, saklama kosullari gibi yeni bilgiler ögrendiklerini söyledi.

Besledigi 90 küçükbas hayvandan elde ettigi gelirle geçindigini belirten Susan, söyle konustu:

"Uygulamali Çiftçi Okulu Projesi'nin çok faydasini gördüm. Van Yüzüncü Yil Üniversitesi yerleskesindeki süt üretim tesisine götürüldük. Orada uygulamali egitimler aldik. Hayvanlarimizi sagiyoruz. Peynir, yogurt, tereyagi gibi süt ürünlerinden elde ettigim gelirle hem aile bütçesine katki sagliyorum hem de hayvanlarima yem aliyorum. Bundan sonra daha saglikli üretim yaparak daha çok aliciya ulasabilecegiz. Okula giden 3 kardesime de destek oluyorum, egitim masraflarini karsiliyorum. Elde ettigim gelirle onlari okutuyorum. Hayvancilik disinda baska bir gelirimiz yok."

Hayvancilik yapmaya devam edecegini dile getiren Susan, hayvan sayisini artirarak kuracaklari kooperatif sayesinde daha çok ürün satmayi hedefledigini vurguladi.

- "Kooperatif kurma konusunda da destek verecegiz"

Proje koordinatörü Bünyamin Hakan ise Van ve yöresinde önemli geçim kaynaklarindan olan otlu peynirin ve süt ürünlerinin marka degeri ile kalitesinin artirilmasi, daha genis pazarlara satilmasi amaciyla "Uygulamali Çiftçi Okulu" kursu baslattiklarini anlatti.

Görevliler tarafindan kursa katilan 25 kadina, egitimler verildigini kaydeden Hakan, söyle konustu:

"Önceden geleneksel yöntemlerle üretimi yapilan otlu peynirin, sütün, yogurdun ve çökelegin daha saglikli kosullarda muhafaza edilerek pazarlanmasini hedefliyoruz. Egitimlerimiz devam ediyor. Çatak'ta daha çok küçükbas hayvancilik yapiliyor. Kursa katilan kadinlara süt gügümü dagittik. Bu sayede sagdiklari sütü daha hijyenik ortamda saklayabilecekler. Çiftlik ve süt üretim tesislerinde egitimler verdik. Kadin eliyle üretimi yapilan süt ürünlerinin marka degerini artirmayi amaçliyoruz. Özellikle kirsal bölgelerdeki kadin çiftçilerimiz çok farkli alanlarda tarimsal faaliyetlerini sürdürüyor. Ürettikleri süt ürünlerini satabilecekleri bir kooperatif kurma konusunda da destek verecegiz."

- "Kadin ve genç çiftçilere pozitif ayrimcilik yapiyoruz"

Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Raci Selçuk da kadinlarin tarim, hayvancilik ve gida üretiminin en önemli aktörleri oldugunu aktardi.

Kadinlarin üretimde daha çok söz sahibi olmalarini saglamaya çalistiklarini dile getiren Selçuk, "Tarim ve Orman Bakanligimizin öncülügünde birçok projeyi hayata geçirdik. Kadinlara ve genç çiftçilere pozitif ayrimcilik yapiyoruz. Onlari üretime kazandirmak için elimizden gelen her seyi yapmaya çalisiyoruz. FAO is birliginde kadin çiftçimize süt hijyeni, saklama kosullari ve hayvan sagim teknikleriyle ilgili egitim verdik." dedi.

Kaynak: AA