Cumhurbaskanligi Ile Bagli Ve Ilgili Kuruluslarin 2022 Yili Bütçeleri TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay: '(Savunma sanayisi sirketleri hakkindaki iddialar) Bu sirketlerimizin, hele hele öncü sirketlerimizin Körfez'deki ülkelere veya bir baskasina satilmasiyla ilgili herhangi bir sey gündemimizde degildir, söz konusu degildir, böyle bir sey gündemimize de gelmemistir' '(Hazine ve Maliye Bakani Nebati'nin açiklamalari) Sayin Bakan'imizin hep birlikte, birlik beraberlik ve dayanisma içerisinde, hepimiz ayni gemideyiz, Türkiye'nin çikarlari dogrultusunda ortak mücadeleyi kasteden, sadece iyi niyete dayali bir ifadedir. Onun ötesinde anlamlar yüklemek dogru olmaz düsüncesindeyim'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, savunma sanayisi sirketlerine iliskin iddialari yanitlarken "Bu sirketlerimizin, hele hele öncü sirketlerimizin Körfez'deki ülkelere veya bir baskasina satilmasiyla ilgili herhangi bir sey gündemimizde degildir, söz konusu degildir, böyle bir sey gündemimize de gelmemistir." dedi.

Meclis Baskanvekili Celal Adan, TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaskanligi ile bagli ve ilgili kuruluslarin 2022 yili bütçesi görüsmelerinde, karsilikli laf atilmasindan ve bagrisilmasindan duydugu üzüntüyü dile getirdi.

CHP'li Özgür Özel, 15 Temmuz darbe gecesi kimin ne yaptigina iliskin tartismayi Meclis'in tükettigini belirterek CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ve partisine bu konuda kimsenin laf edemeyecegini savundu. Özel, öte yandan Oktay'in, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'a "çeteci" dedigini de ileri sürdü.

AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay'in tüm gün elestirileri dinledigini ve bunlara yönelik cevap hakkini kullandigini ifade ederek bu cevaplara muhalefetin bagirarak cevap vermesini yadirgadigini kaydetti. Savunma hakkinin kutsal olduguna isaret eden Turan, TBMM Içtüzügü'nün herkesi bagladigini, siyasette tehdit dilinin birakilmasi gerektigini ifade etti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, bazi kelimelerin toplumda, sözlükteki anlaminin ötesinde anlamlar içerdigini, "küstah" kelimesinin de bunlardan birisi oldugunu belirterek "Sahsen Meclis'te hiçbir zaman saygisiz davranmadim, davranamam. TBMM, ülkemizin, milletimizin, millet iradesinin tecelligahidir. Bunu her firsatta da dile getiririm. Ama küstah kelimesini kabul edemem, iade ederim, ettim ve ediyorum." seklinde konustu.

Oktay, 15 Temmuz darbe girisimi konusunda da "Bizim 15 Temmuz'da Cumhurbaskani'mizin liderliginde, milletimizle birlikle nerede, nasil bir mücadele verdigimiz son derece nettir, açiktir ve milletimiz de bunu iyi bilirler. Dolayisiyla bununla ilgili herhangi yeni bir açiklamaya, tartismaya da ihtiyaç duymuyorum." dedi.

TBMM Genel Kurulunda iktidara karsi gün boyu "çete" ifadesinin kullanildigini dile getiren Oktay, "Ben de herhangi bir sahsa karsi degil, geneli ifade ederek ve bilinçli olarak 'gibi' ifadesiyle bunu kullandim. Herhangi bir sahsa çete üyesi demem söz konusu degildir." açiklamasinda bulundu.

- "Memur olarak istihdam edilen engelli birey sayisi 5 bin 777'den 62 bin 337'ye ulasmistir"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sorularini da yanitladi.

Oktay, Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas ve Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin'in kitaplarinin zorunlu satildigi iddialarini hatirlatarak "Böyle bir seyin gündeme bile gelmesi söz konusu olamaz. Her iki arkadasimiz da böyle bir seyin gündeme geldigini duysa bile son derece üzülürler. Böyle bir sey mümkün mü? Ne cami imami veya müezzinlerine ne de bir baskasina herhangi birisinin yazdigi kitabin satisiyla ilgili, hele hele Diyanet Isleri Baskani Sayin Erbas ve Ibrahim Kalin, asla söz konusu degildir ve olamaz da." diye konustu.

Oktay, Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati'nin bazi açiklamalarina iliskin de "Sayin Bakan'imizin hep birlikte, birlik beraberlik ve dayanisma içerisinde, hepimiz ayni gemideyiz, Türkiye'nin çikarlari dogrultusunda ortak mücadeleyi kasteden, sadece iyi niyete dayali bir ifadedir. Onun ötesinde anlamlar yüklemek dogru olmaz düsüncesindeyim." ifadelerini kullandi.

Bazi kamu görevlilerinin aldigi huzur haklarina iliskin Oktay, bu konunun yasal bir çerçevesi bulundugunu, görev aldiklari yerlerden sadece birinden huzur hakki alabildiklerini anlatti. Oktay, "Olsa, zaten fazlasiyla, cezai müeyyidelerle bunu iade etmek zorundadir. Böyle bir seyin olamayacagini bir kez daha burada ifade etmek isterim." seklinde konustu.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, savunma sanayisi sirketlerine yönelik bazi iddialari yanitlarken savunma sanayisi sirketlerinin ve elde ettikleri basarilarin herkesin gözbebegi oldugunu, bu sirketlerin sadece güvenlik güçlerinin, ordunun ihtiyaçlarini karsilamasi ve ihracat yapmalari anlaminda degil gelistirdikleri teknoloji ve Ar-Ge boyutuyla da milletin gözbebegi ve gurur kaynagi oldugunu vurgulayarak "Bunlari yipratmamakta fayda var. Özellikle bu sirketlerimizin, hele hele öncü sirketlerimizin Körfez'deki ülkelere veya bir baskasina satilmasiyla ilgili herhangi bir sey gündemimizde degildir, söz konusu degildir, böyle bir sey gündemimize de gelmemistir." dedi.

Oktay, Türkiye'nin tank üretim çalismalarini rahatsiz eden mecralar bulundugunu belirterek bu baglamda kisitlama, engelleme ve ambargolar getirildigini anlatti. Oktay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz yüzde 80'lere ulastik, dedigimiz savunma sanayisindeki gelismeleri bir anlamda da buna borçluyuz. 'Her seye, her türlü ambargoya ve engellemelere ragmen biz bunu basaracagiz.' dedigimiz, genç mühendisimizin ve bu sirketlerde çalisan arkadaslarimizin, karar vericilerin en tepeden en alttaki kadrolara kadar her türlü çalisma azmi ve kararliligina borçluyuz. Tabii ki ayrilan fonlar da ayni çerçevede milletimizin de fedakarligidir. Bu kaynak çerçevesinde de biz yine milletimize sükranlarimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Tank konusu da böyledir. Tankin motorunu gelistiremezsiniz anlaminda kisitlama ve engel koyanlara ragmen, kötü komsu burada da bizi ev sahibi yapacak. Bu alandaki çalismalarimiz da çok ciddi sekilde devam ediyor. Güç alternatifi temini için çalismalarimiz devam ediyor. Ayni zamanda yerli güç paketinin tasarimi da bitirilmistir ve prototip testleri devam etmektedir. Seri üretimi yapacak taraf için de güç paketinin temin edilmesi bu anlamda bir mücbir sebeptir. Sözlesmede tabii ki yükleniciden kaynaklanan gecikmelere iliskin cezalar söz konusudur. Ama ülkeden kaynakli kisitlamalarla alakali gayretimiz söz konusudur. Bunu da astigimizi ve bu engelleri koyanlar da 'Keske yapmasaydik, bu vesileyle bunlar tank motoru sahibi oldu.' diyecekler. O da uzak degil."

Fuat Oktay, Türkiye'nin is kazalarinda dünya ve Avrupa'da ilk siralarda yer aldigina iliskin iddialarin gerçegi yansitmadigini belirterek 2002'den bugüne kadar yüz binde ölümlü is kazasi oraninda yüzde 53,7, Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu'nun yayimlanmasinin üzerinden geçen 7 yilda yüzde 40 iyilesme kaydedildigini bildirdi. Oktay, Türkiye'nin is sagligi ve güvenliginde iyi konumdaki ülkelere benzer bir seyirde oldugunu da vurguladi.

Engelli atamalarina iliskin de Oktay, "2002 yilindan itibaren kamuda istihdamda 10 kati asan bir artis sagladik. 2002 yil sonu itibariyla memur olarak istihdam edilen engelli birey sayisi 5 bin 777'den 62 bin 337'ye ulasmistir. Ayrica Sayin Cumhurbaskani'miz tarafindan 3 Aralik Dünya Engelliler Günü'nde, 2030 Engelsiz Vizyonu'muzun açiklandigi toplantida 750 engelli ögretmenin atamasi yapilmistir." diye konustu.

Görüsmelerin ardindan Cumhurbaskanligi ile bagli, ilgili ve iliskili kurum ve kuruluslarin 2022 yili bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Genel Kurulda, 2022 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin ilk 4 maddesi üzerindeki görüsmelere geçildi.
Kaynak: AA