ABD'de 6 Ocak Kongre Baskinina Karisan Asiri Sagci Gruplara Dava

ABD’nin baskenti Washington DC’nin Bassavcisi Karl Racine, 6 Ocak’taki Kongre baskininda olusan milyonlarca dolar hasar için "Proud Boys" ve "Oath Keepers" adindaki asiri sagci gruplardan 31 kisiye dava açti.

ABD'de 6 Ocak Kongre Baskinina Karisan Asiri Sagci Gruplara Dava
ABD’nin baskenti Washington DC Bassavcisi Karl Racine, 6 Ocak’taki Kongre baskininin yol açtigi milyonlarca dolarlik hasar için "Proud Boys" ve "Oath Keepers" adli iki asiri sagci gruba karsi dava açti. Bassavcisi Racine gazetecilere yaptigi açiklamada, iki gruptan toplam 31 kisinin Washington ve sakinlerine fiziksel ve mali zarar verdigini belirterek saniklara karsi "agir" mali cezalar talep edecegini vurguladi. Racine, "Niyetimiz, bu siddetli gangsterleri ve bu siddetli nefret gruplarini sorumlu tutmak ve her kurus zarari karsilamak" ifadelerini kullandi.

Dava, Kongre binasina ev sahipligi yapan Capitoll Hill bölgesini saldiriya karsi savunan polis güçlerini desteklemek için yaklasik bin 100 ek polis memurunun görevlendirilmesinin maliyetlerini karsilamayi amaçliyor ve bunun milyonlarca dolar oldugu belirtiliyor. Ayrica, saldiri sirasinda yaralanan polislerin tibbi ve ücretli izin masraflarinin da karsilanmasi amaçlaniyor.

6 Ocak Kongre baskini

ABD’de asiri sagci gruplar ve Donald Trump destekçileri 6 Ocak’ta, 3Kasim 2020’de seçimini kazanan Joe Biden’in zaferinin onaylanacagi oturum sirasinda Kongre binasina baskin gerçeklestirmisti. Saatler süren siddet olaylari sirasinda 4 kisi hayatini kaybederken, yüzlerce kisi yaralandi ve ertesi gün Kongre’yi savundugu sirada aldigi yaralar nedeniyle 1 polis memuru da yasamini yitirdi.

Savcilar, Oath Keepers ve Proud Boys’un bazi üyelerine saldiriyi önceden planladiklarini ve saldirinin öncüsü olduklarini söyleyerek komplo suçlamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA