Yemen Hükümeti, Iran'i, Husilerin Saldirmasi Için 'Baski Yapmakla' Suçladi

Yemen hükümeti, Iran'i, Husi milislerinin Marib'te saldirilarinin devam etmesi için "baski yapmakla" suçladi.

Yemen Enformasyon Bakani Muhammed el-Iryani, Marib ilindeki çatismalarin seyrine iliskin yazili açiklama yapti.

Iryani, "Iran destekli Husi milisleri darbeden bu yana en büyük insan kaybini yasiyor. Mililer ve liderleri, hastaneleri ve morglari dolduruyor." ifadelerini kullandi.

Iran ve Lübnan Hizbullahi liderlerini suçlayan Iryani, bu aktörlerin "kayiplara ragmen çatismalarin devam etmesi için baski yaptigina" dikkati çekti.

Iran ve Lübnan Hizbullahi konuya iliskin henüz açiklama yapmadi.

Suudi Arabistan öncülügündeki Arap koalisyonu, "genis çapli bir askeri harekat" baslattigini belirterek, yüzlerce Husi milisinin öldürüldügünü açikliyor.

Arap koalisyonundan dün yapilan açiklamada, Marib'deki operasyonlarda 190'dan fazla Husi milis öldürülürken, 20 askeri araç ve bir hava savunma sisteminin imha edildigi duyurulmustu.

- Yemen'deki iç savas

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkedeki çatismalar son dönemde hükümetin en önemli kalelerinden biri olan, petrol ve dogal gaz yataklarinin da bulundugu Marib ve çevresinde yogunlasiyor.

Kaynak: AA