ABD'de Tüketicilerin Kisa Vadeli Enflasyon Beklentisi Yeni Zirveye Ulasti

Orta vadeli enflasyon beklentileri ise haziran ayindan bu yana ilk kez düsüs gösterdi.

ABD Merkez Bankasi (Fed) New York Subesi, Amerikali tüketicilerin 1 yillik süreçte enflasyon beklentisinin kasimda yüzde 6 ile yeni bir rekora ulastigini bildirdi.

New York Fed, kasim ayina ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarini yayimladi.

Yaklasik 1300 hane halkinin katilimiyla gerçeklestirilen anketin sonuçlarina göre, gelecek 12 ayi kapsayan kisa vadeli medyan enflasyon beklentileri kasimda yüzde 5,7'den yüzde 6'ya yükseldi.

Art arda 13 aydir yükselis gösteren kisa vadeli enflasyon beklentileri, anketin yapilmaya baslandigi 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye ulasti.

Gelecek 3 yillik süreci kapsayan orta vadeli enflasyon beklentileri ise ayni dönemde yüzde 4,2'den yüzde 4'e gerileyerek haziran ayindan bu yana ilk kez düsüs gösterdi.

Bu dönemde enflasyona iliskin belirsizlik hem kisa hem de orta vadede artis gösterirken, is gücü piyasasinda kazanç artisina iliskin beklenti 0,2 puan azalisla yüzde 2,8'e düstü.

Tüketicilerin 1 yillik süreçte gelirlerindeki artisin 0,1 puan azalisla yüzde 3,2'ye gerilemesi beklenirken, harcamalarina iliskin artis beklentisi 0,3 puan artisla yüzde 5,7'ye yükseldi.

Konut fiyatlarindaki artis beklentileri 0,6 puan azalarak yüzde 5'e inerken, gida fiyatlarinin gelecek bir yillik sürede yüzde 9,2 ve benzin fiyatlarinin yüzde 9,2 artacagi tahmin edildi.

ABD Çalisma Bakanliginin son verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasimda aylik yüzde 0,8 artarak beklentilerin üzerine çikarken, yillik bazda yüzde 6,8 ile 39 yilin en yüksek artisini kaydetti.
Kaynak: AA