Yunanistan, Türkiye-ABD Gerilimini Artirmak Istiyor

Azerbaycanli analist Turan Rzayev, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov’un Yunan televizyonuna S-400 hava savunma sistemi hakkinda yaptigi, "Türk partnerlerimizle belirli bir anlayisa sahibiz ve bunu yapmayi umuyoruz" açiklamasini degerlendirdi.

Yunanistan, Türkiye-ABD Gerilimini Artirmak Istiyor
Yunan muhabirin S-400 konusunu sormasinin tesadüf olmadigini belirten Rzayev, "Mesele su ki, zamaninda Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasi Ankara ile Washington arasindaki iliskileri kötü yönde etkiledi. Türkiye’nin bu konuda geri adim atmamasi, S-400’lerin ilk bölümünün satin alinmasi, ABD’nin Türkiye’ye ekonomik yaptirimlar uygulamasina neden oldu. Hatta Türk lirasinin son zamanlarda ABD dolari karsisinda deger kaybetmesinin sebeplerinden birinin de bu oldugunu söyleyebilirim" dedi.

Türkiye-ABD iliskilerinin bozulmasi, Türkiye’nin ekonomik olarak zayiflamasi ve Türk lirasinin dolar karsisinda deger kaybetmesinin herkesten çok Yunanistan’in çikarina oldugunu ifade eden Rzayev, "Atina’nin mevcut ABD-Türkiye gerilimini artirmak ve Washington’un Ankara’ya yönelik ekonomik yaptirimlarini artirmak istedigini düsünüyorum" diye konustu.

Yunan muhabirinin sorusunun kiskirtici oldugunu ve Peskov’un oldukça deneyimli bir diplomat oldugunu aktaran Rzayev, "Peskov ne kadar iddiali olursa olsun, gerçek su ki, Rusya ve Bati yaptirimlari Kremlin’i ekonomik olarak zayiflatti. Öte yandan Türkiye’nin ekonomik açidan Rusya ile ayni durumda olmadigi dikkate alinmalidir. Mesele su ki, Rusya, dünyanin en büyük dogal gaz ve silah ihracatçilarindan biridir. Yani bu ülke bir anlamda yaptirimlarla karsi karsiya kalabilir. Türkiye, sanayisi yeni güçlenen ve dünya pazarina giren bir ülkedir. Ankara ve Moskova, mevcut yaptirimlar karsisinda ayni imkanlara sahip degil" ifadelerine yer verdi.

Yunan muhabirinin sorusunun amacinin Türk Lirasi’nin dolar karsisinda daha da deger kaybetmesi oldugunu vurgulayan Rzayev, sunlari kaydetti:

"Türkiye artik S-400 almakta israr ediyor. Mesele su ki, Ankara bundan vazgeçemez. Çünkü bir hava savunma sistemine ihtiyaci var. Ancak Ankara’nin bir an önce Washington ile uzlasma saglamasi gerekiyor. ABD yaptirimlari ve liranin dolar karsisindaki deger kaybi bu hizla devam ederse, Türkiye ekonomisini 1990’lara geri götürebilir. Bu ise her seyden önce Yunanistan’a fayda saglayacaktir."
Kaynak: İHA