ABD Savunma Bakani Austin Iran'a Karsi Siyaset Disi Seçeneklere Hazir Olduklarini Söyledi

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, Israil Savunma Bakani Benny Gantz ile görüsmesi öncesinde yaptigi açiklamada, Iran ile devam eden görüsmelerin sonuçsuz kalmasi durumunda diger seçeneklere hazir olduklarini açikladi.

Viyana'a Iran ile Tahran'in nükleer programi üzerine müzakereler devam ederken, Austin, Israilli mevkidasi Gantz'i Pentagon'da agirladi.

Görüsme öncesinde gazetecilere açiklama yapan Austin, ABD'nin Israil'in bölgedeki niteliksel üstünlügüne bagli oldugunu yineledi.

Austin, "Israil'in, Iran hükümetinin terörizme verdigi destek, füze programi ve endise verici nükleer ilerlemeleri de dahil olmak üzere istikrarsizlastirici eylemleriyle ilgili derin endiselerini paylasiyoruz." ifadelerini kullandi.

ABD ile Israil'in, Iran'in nükleer silah elde etmesini önleme konusunda "tamamen ayni fikirde" oldugunu kaydeden Austin, söyle devam etti:

"Bu, ABD'nin, Israil'in ve dünyanin ulusal güvenlik çikaridir. Iran hükümetinin son aylardaki nükleer eylemlerinden, hem devam eden provokasyonlarindan hem de yapici diplomatik angajman eksikliginden derin endise duyuyorum. Baskanin da açikça ifade ettigi gibi, politikanin basarisiz olmasi durumunda, diger seçeneklere dönmeye haziriz. Savunma Bakanligi, Iran tehditlerine karsi basta Israil olmak üzere bölgedeki tüm ortaklarimizla yakin bir sekilde çalismaya devam edecektir. Kendimizi savunacagiz, dostlarimizi savunacagiz ve çikarlarimizi savunacagiz."

Austin, Israil'in Bahreyn, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fas ile iliskilerini normallestirmesini de takdir ettiklerini ifade ederek, Israil'in ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) görev bölgesine dahil edilmesinin bölgede yeni firsatlara kapi açtigini belirtti.

Ayni toplantida konusan Gantz ise Israil ile ABD arasindaki stratejik baglara degindi.

Gantz, "Iran'a karsi koymak için ortak askeri hazirlik ve Iran'in bölgesel saldirganligini ve nükleer arzusunu durdurmak da dahil olmak bu konudaki diyalogumuzu ve isbirligimizi derinlestirmeyi sabirsizlikla bekliyorum. Iran'in küresel ve bölgesel baris ve istikrar için en büyük tehdit oldugunu söylemeliyim." dedi

Iran'in Israil devletine varolussal tehdit oldugunu savunan Gantz, Iran halkindan sorunlarinin Iran rejimi ile oldugunu söyledi.

Gantz, "Iran, hegemon olma özlemiyle, Ortadogu'da ve ötesinde özgürlük, insanlik onuru ve barisin tüm izlerini yok etmeye çalisiyor. Nükleer program, Iran'in radikal ideolojisini dayatma ve Israil'in varligini tehdit etme gibi hegemonik hedeflerine ulasmasi için bir araçtir. Küresel bir güç olarak ABD yönetiminin Iran'in nükleer silah sahibi olmasini engelleme konusundaki kararliligina tamamen güveniyorum." diye konustu.

Kaynak: AA