Sanliurfa'nin Vazgeçilmez Lezzeti Açiklamasi Tirit

Sanliurfa’nin yöresel lezzetlerinden tirit, soguk kis günlerinde kahvaltilarin vazgeçilmezleri arasinda yer almaya devam ediyor.

Sanliurfa'nin Vazgeçilmez Lezzeti Açiklamasi Tirit
Türkiye’nin zengin yemek kültürüne sahip Sanliurfa’da yöresel lezzetler adindan söz ettirmeye devam ediyor. Kentte vazgeçilmez lezzetler arasinda yer alan tirit, özellikle soguk kis günlerinde kahvaltinin vazgeçilmezleri arasinda bulunuyor. Hazreti Ibrahim’in yasadigi yer olarak rivayet edilen, "Halil Ibrahim sofrasi ve bereketi" ile özdeslesen tirit yemegi, özellikle sabah namazindan sonra servis edilmeye baslaniyor ve ögleden önce ise tükenmis oluyor. Yaklasik 12 saat ateste pisen dana eti, kemik suyu, lavas ekmek ve tercihe göre yogurt ile sarimsak ilave edilerek tüketilen bu lezzet, soguk havalarda bagisiklik sistemini güçlendirdigi düsünüldügü için ilgi görüyor. Tarihi çarsilar bölgesinde 30 yildir meslegini sürdüren usta Bedir Gül, tirit yemegi geleneginin, çigköfte yemegi gibi Hz. Ibrahim peygamber zamanindan kendilerine kaldigini ve bu gelenegi sürdürdüklerini söyledi.



“Hz. Ibrahim Peygamber zamanindan bize kaldi”

Tirit yemegi geleneginin Hz. Ibrahim Peygamber zamanindan kendilerine kaldigini belirten tirit ustalarindan Bedir Gül, “Kasaptan tosun eti aliyoruz. Daha sonra aldigimiz bu eti yumurta seklinde dogruyoruz. Dogranan etleri düdüklü tencerede haslamaya birakiyoruz. Sabah isyerimizi saat 05.00’te açip, hazirlanan yemegi müsterilerimize servis ediyoruz. Bakir tepsilerimiz içerisinde ilk önce ekmegimizi altina dösüyoruz, üzerine de eti serpiyoruz. Son olarak kemik ve et suyunu üzerine dökerek, istege göre yogurtlu-sarimsakli olarak da servis edilebiliyoruz. Bu yemek gelenegi bize Hz. Ibrahim peygamberden kaldi. Hem çigköfte hem de tirit yemegi gelenegi bize kalmistir. Peygamber efendimiz Hz. Ibrahim zamanindan bu tirit yemegine Seyid-ül Tagam demistir. Yemeklerin seyidi anlamina gelen bu sözde, seyit büyük, tagam ise yemek anlaminda kullanilir ve büyük yemek olarak bilinir. Burada müsterilerimize sundugumuz bu yemegin tabagi ise 25 liradir” ifadelerini kullandi.

Sabahin erken saatlerinde tirit ile kahvalti yaparak güne baslayan esnaf ve vatandaslar, uzun yillardan beri kahvaltida tirit yediklerini söyledi.

Vatandaslar, tirit yemeyenlerin mutlaka denemesi gerektigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA