(ÖZEL) Yilbasindan Bu Yana Kahve Fiyatlari 3'E Katladi

Kahve fiyatlari, sene basindan bu yana yüzde 300 civarinda yükselerek kilogrami 150 TL’ye ulasti. Esnaf, bu yükseliste döviz artisinin yani sira olumsuz hava sartlari, navlun maliyetlerinin etkili oldugunu belirtiyor.

(ÖZEL) Yilbasindan Bu Yana Kahve Fiyatlari 3'E Katladi
Basta Brezilya olmak üzere dünyanin önde gelen kahve üreticisi Güney Amerika ülkelerinde yasanan don ve olumsuz iklim kosullari, kahve fiyatlarini kötü etkiledi. Pandemide navlun maliyetleri ve nakliye konteyneri kitliginin küresel tedarik zincirlerini sarsmasi da, kahve fiyatlarini artiran bir baska etken olarak görülüyor. Döviz kurlarinin da yükselmesi, kahve ithalatinda yasanan sikintiya adeta tuz biber olurken, sene basinda kilogrami 30 TL’den satilan kahve, 150 TL’yi gördü. Eskisehir’deki kahve saticilari, kilogram fiyatinin 200 TL’ye çikabilecegini söyledi.



"Küresel çapta üretim azligi ve agaçlarin don görmesi fiyatlari arttirdi"

Eskisehir’de baharatçilik yapan Koray Özkiliç, kahve fiyatlarinin artmasina neden olan etkenleri anlatti. Kahve fiyatlarinin daha da artacagini tahmin eden Özkiliç, “Kahve fiyatlari, ne dolar ne euro, ne de altin, misliyle hepsini geçti. Bunun sebebi de küresel çapta üretim azligi ve agaçlarin don görmesi. Pandemi bunun üzerine tuz, biber ekti. Çünkü koronavirüsten dolayi kahve çekirdeklerini toplayacak insanlar azaldi. Hepsi üst üste binince fiyatlar otomatikman tirmanisa geçti. Bunlarin da yaninda piyasadaki istikrarsizliktan kaynaklanan navlun fiyatlari artti. Önceden bir konteyner ürün yurt disindan istenilen bir ülkeye 3-5 bin dolar arasinda tasinirken, su an bunun fiyati 20 bin dolara kadar çikmaya basladi.

En alt kademeden en üst kademeye kadar dört tane hiç beklemedigimiz olay meydana gelince fiyatlar uçtu. Yilbasinda kahve fiyati 30 lirayken su an 150 liraya kadar dayandi. Daha da yükselecegi söyleniyor. Çünkü üretim dünya çapinda az olunca fiyatlar otomatik olarak etkilendi” diye konustu.



“Türkiye’nin en büyük kahve üreticilerinde 2-3 aylik stok oldugu söyleniyor”

Fiyatlarin yükselmesinde kahve tüketiminin artmasinin da etkili oldugunu vurgulayan Koray Özkiliç, kilogram fiyatinin 200 TL’ye kadar çikabilecegini söyledi.

Büyük kahve üreticilerinde 2-3 aylik stok oldugunu aktaran Özkiliç, su sekilde konustu:

“Sunun da bir etkisi var; kahvede tüketim gittikçe artmaya basladi.

Yeni neslin hepsi siyah çayi tüketmekten yavas yavas uzaklasiyor. Kafein miktari yüksek oldugu için, sabah kalktiklarinda kahve içiyorlar. Tüketim arttikça da fiyatlar atti. Yüzde 300 fiyatlar artti. Kahveler, Endonezya, Brezilya gibi ülkelerden geliyor. Türkiye’nin en büyük kahve üreticilerinde 2-3 aylik stok oldugu söyleniyor. Sonrasinda ne olacagi belli degil ve eger navlun nakliye fiyatlari bu kadar artmaya devam ederse daha da çikacak gibi görünüyor. Su an için geçici olarak 150 liraya satiyor piyasa, ama 200 lira diye duyarsaniz sasirmayin. Bir agiz tadimiz vardi, 40 yil hatirimiz vardi. Maalesef 40 yil hatir yavas yavas ortadan kaybolmaya basladi diyebiliriz.”

“Yarin bollastigi zaman fiyat inecek”

Eskisehir’de baska bir baharatçi dükkâni isleten Burhan Öngül, fiyatlari artmasina ragmen vatandasin kahveden vazgeçmedigini söyledi.

Fiyat artislarindan kendilerinin de memnun olmadigini belirten Öngül, “Benzine zam geliyor, insanlar arabaya binmekten vazgeçiyor mu? Hayir. Bu bir zevktir. Dünyada petrolden sonra en büyük ticaret kahve ticaretidir. Fiyati ne olursa olsun insanlar bu kahveyi içmek zorunda. Çünkü onun bir özel zevki o. Yarin bollastigi zaman fiyat inecek. Fiyat artisindan biz de memnun degiliz. Ben isterim ki, 50 lira olsun, insanlar günde 3-4 fincan kahve içsin. Vatandaslar 250 gram alacagina 100 gram almaya basladi.

Ayni Eskisehirspor gibi bu sevdadan vazgeçmiyorlar. Bu sevda bitmez” dedi.

Kaynak: İHA