BM Açiklamasi 2021'De Yemen'in Marib Ilinde 64 Bin Kisi Yerinden Edildi

Birlesmis Milletler Insani Isler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Yemen'in orta kesimindeki Marib ilinde yilbasindan itibaren çatismalar nedeniyle 64 binden fazla kisinin yerinden edildigini duyurdu.

OCHA'dan yapilan yazili açiklamada, eylül ayinda yeniden baslayan çatismalarin, Marib ve çevresindeki bölgelerde yasayan sivilleri önemli ölçüde etkileyerek kitlesel göçlere neden oldugu, sivillerin hareketini ve ihtiyaç sahiplerine insani yardimin ulasmasini kisitladigi belirtildi.

Bu yilin ocak ve kasim aylari arasinda Marib'de 10 bin 742 aileden olusan 64 bin 450'den fazla kisinin çatismalar nedeniyle yerinden edildigi aktarilan açiklamada, bunlardan 45 bin 450 kisinin eylül ayindan bu yana yasadiklari yerleri terk etmek zorunda kaldigi aktarildi.

Açiklamada, yeni yerinden edilmelerin, mevcut insani ihtiyaçlari siddetlendirerek, özellikle kadinlar ve çocuklar için barinma, gida, temel ev esyalari, su ve sanitasyon, egitim ve koruma hizmetlerine olan ihtiyaci önemli ölçüde artirdigi vurgulandi.

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkedeki çatismalar son dönemde hükümetin en önemli kalelerinden biri olan, petrol ve dogal gaz yataklarinin da bulundugu Marib ve çevresinde yogunlasiyor.

Yemen hükümeti, kentteki çatismalar nedeniyle eylül ayindan bu yana yaklasik 100 bin kisinin siginmaci durumuna düstügünü açiklamisti.

Kaynak: AA