Belarus Cumhurbaskani Lukasenko, Rusya'dan Nükleer Silah Isteyebilecegini Bildirdi

Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko, NATO’'nun Almanya'daki nükleer silahlari Polonya'ya yerlestirmesi durumunda, Rusya'dan buna karsi etkili olacak nükleer silahlari Belarus'a geri isteyeceklerini söyledi.

Cumhurbaskani Lukasenko, Rossiya Segodnya haber ajansina verdigi röportajda, Bati için neden "düsman" oldugunu anlatti.

Lukasenko, "Çünkü Belarus'ta bir tanesi hariç Topol stratejik amaçli füze firlatma sistemleri tamamen yerinde ve hala kullanima hazir. Bati'nin nükleer silahlara nasil tepki verdigini biliyorsunuz." ifadesini kullandi.

Rusya'nin ilk devlet baskani Boris Yeltsin'in ABD baski yaptigi için kendisinden bu alanlari yok etmesini istedigini dile getiren Lukasenko, "Ben, 'hayir' dedim ama baski asiri oldugu için bir tane alani yok ettik. Bu ormanin içerisindeydi." dedi.

Özel silah yerleri dahil bu alanlarin küçük degil, devasa olduguna dikkati çeken Lukasenko, "Bütün bunlari korudum. Amerikalilar ve Bati bana sürekli 'neden' diye sordu. Bu sorulara hala cevap vermedim." seklinde konustu.

Lukasenko, 1994'te imzalanan ve belirli güvenlik garantileri karsiliginda ülkesinin nükleer silahlara sahip olma hakkindan gönüllü olarak feragat etmesini saglayan Budapeste Memorandumunu hatirlatarak, "Benim eserim olmasa da ben bunu imzaladim. Benden önceki yönetim olmasaydi asla buna yanasmazdim. Benim ilk cumhurbaskani olarak ilk yilimdi." diye konustu.

Bu uluslararasi anlasma, eski yönetim tarafindan paraflanmis oldugu için imzalamak zorunda kaldigini belirten Lukasenko, bundan birkaç yil sonra bile nükleer silahlari Belarus'tan çekmedigini hatirlatti. Lukasenko, ABD'nin degil, Yeltsin'in baskisiyla bu silahlari ülkeden çektigini kaydetti.

- "Putin ile en etkili nükleer silah konusunda anlasacagiz"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Almanya'nin nükleer silahtan vazgeçmesi durumunda bu silahlari Dogu Avrupa'ya yerlestirebilecekleri açiklamasina da tepki gösteren Lukasenko, "Bu silahlari Polonya'ya getirecekler. O zaman Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'e nükleer silahlari Belarus'a geri vermesini önerecegim." ifadesini kullandi.

Hangi nükleer silahlari Belarus'a vermesi hususunda ise Putin ile müzakere edeceklerini ifade eden Lukasenko, Polonya'ya yerlestirilebilecek silahlara karsi en etkili olacak nükleer silahlar üzerinde anlasacaklarini kaydetti.

Lukasenko, "Bosuna söylemedim, Belarus topraklarinda biz buna haziriz. Basiretli bir mal sahibi olarak hiçbir seyi yok etmedim. (Nükleer silahlar için Sovyetler Birligi döneminden kalma) bütün hangarlar yerinde duruyor." seklinde konustu.

Kaynak: AA