ABD'de Ünlü Yazara Tecavüz Etmekten 16 Yil Hapis Yatan Siyahi Aklandi

Amerikan New York Times gazetesi, Broadwater'in aklanmasina, tecavüz olayinin filmini çekmek için hazirlik yapan yapimci Timothy Mucciante'nin yardim ettigini yazdi.

ABD'nin New York eyaletinde, yazar Alice Sebold'a tecavüz ettigi gerekçesiyle 16 yil hapiste kalan siyahi eski mahkum, davayi yeniden ele alan mahkeme tarafindan temize çikartildi.

1982 yilinda 20 yasindayken, o sirada Syracuse Üniveristesinde ögrenci olan Sebold'a tecavüz etmekten suçlu bulunan ve 16 yil cezaevinde kaldiktan sonra tahliye edilen siyahi Anthony Broadwater, savcilarin davayi yeniden ele almalari sonucunda aklandi ve cinsel suçlular listesinden çikartildi.

Onondaga Bölge Mahkemesi, Broadwater'in, yalnizca bir kisinin ifadesi ve artik yanlis oldugu kanitlanmis mikroskobik saç analizi yöntemiyle elde edilen bir delil nedeniyle hüküm giydigini, bunun olmamasi gerektigini ifade ederek özür diledi.

Davanin basindan beri masum oldugunu savunan Broadwater'in, 1998 yilinda serbest kaldiktan sonra isminin cinsel suçlular listesinde bulunmasi nedeniyle kendine bir hayat kurmakta zorlandigi, çöpçülük yaparak masumiyetini kanitlayacak bir avukat tutabilmek için para biriktirdigi ifade edildi.

Associated Press'e yaptigi açiklamada Broadwater, davadan önce bölge savcisinin kendisinden özür diledigini söyleyerek, "Bana yapilan haksizliktan bahsedince kendimi tutamayip agladim. Bir bölge savcisinin bu davada benim yanimda durmasi beni çok rahatlatti." dedi.

- Tutarsizliklari filmin yapimcisi fark etti

Amerikan New York Times gazetesi, Broadwater'in aklanmasina, yapimci Timothy Mucciante'nin yardim ettigini yazdi.

Habere göre Mucciante, Sebold'un üne kavusmasini saglayan ve saldirinin konu edildigi "Talihli Kiz" (Lucky) kitabini Netflix için filme uyarlamaya çalisirken olaydaki tutarsizliklari fark ederek, haziran ayinda projeden çekildi.

Bununla kalmayan ve özel dedektif tutarak Broadwater'in aklanmasina yardim eden yardim eden delillerin elde edilmesini saglayan yapimci, avukatlarla da anlasti.

Mucciante, NPR radyosuna verdigi röportajda, "Alice'in saldiri hakkinda anlattiklarindan degil, ancak kitabin ikinci yarisindaki mahkeme bölümünde olanlardan süphe duymaya basladim, hikayeler birbirini tutmuyordu." dedi.

Blackwater'in sicilinde baska bir suç olmamasinin ve hapisten çiktiktan sonra hiç suç islememesinin dikkatini çektigini söyleyen Mucciante, Blackwater'in “resmen yoldan geçerken hapse atildigini" ifade etti.

Kitapta, olaydan hemen sonra polise gittigini, delillerin toplandigini, ancak bir tutuklama olmadigini anlatan Sebold, bes ay sonra tesadüfen yolda karsilastigi Broadwater'in kendisine tecavüz eden kisi oldugunu düsünerek polise haber vermis, ancak polis sorgusunda onun yerine bir baskasini teshis etmisti.

Polis, Broadwater ve sorguda seçtigi kisinin arkadas olduklarini iddia ederek Sebold'u yönlendirmis ve Sebold mahkeme salonunda yeniden Broadwater'i teshis etmisti.

- Alice Sebold özür diledi

Ünlü yazar, Broadwater'in aklanmasi üzerine yayimladigi açiklamada, 18 yasinda, travma geçirmis bir tecavüz kurbani olarak Amerikan adalet sistemine güvenmeyi seçtigini ve o dönem amacinin adaletsizlik yaratmak degil, adaletin yerini bulmasini saglamak oldugunu söyledi.

Sebold, açiklamasinin devaminda sunlari kaydetti:

"Amacim, hayatimi degistiren suç nedeniyle bir baska genç adimin hayatini sonsuza dek degistirmek kesinlikle degildi. Bay Broadwater sonunda temize çiktigi için mütesekkirim, ama bu, 40 yil önce problemli adalet sistemimizin zulmüne ugrayan siyahi gençlerden biri oldugu gerçegini degistirmiyor. Ona yapilanlar nedeniyle sonsuza dek üzgün olacagim."

Kitaplari Türkçeye de çevrilen Alice Sebold, 1 milyondan fazla satan "Talihli Kiz" kitabiyla üne kavusmus, 2002 yilinda yayimlanan "Cennetimden Bakarken" (The Lovely Bones) romani ise ünlü yönetmen Peter Jackson tarafindan filme uyarlanarak Oscar'a aday olmustu.
Kaynak: AA