4 Bati Afrika Ülkesinden Ortaklasa Terörle Mücadele Operasyonu

Burkina Faso, Gana, Fildisi Sahili ve Togo ortaklasa terörle mücadele operasyonu düzenledi.

Burkina Faso Güvenlik Bakani Maxime Kone yaptigi açiklamada, 2017'de kabul edilen güvenlik anlasmasi kapsaminda ortak sinirlara 5 bin 720 asker konuslandirildigini kaydetti.

Kone, 21-27 Kasim'da düzenlenen "Koudanlgou 4 Zone 2" isimli operasyonda 300'den fazla süphelinin yakalandigini, önemli miktarda silah, mühimmat, uyusturucu ve bomba düzeneginin ele geçirildigini belirtti.

Sahel bölgesinde Burkina Faso, Mali ve Nijer bir süredir terör örgütleri El Kaide ve DEAS'in saldirilarina maruz kaliyor.

Terör örgütleri, son yillarda güneye dogru ilerleyerek etki alanini Togo ve Fildisi Sahili'ne kadar genisletirken bölge ülkeleri ortak operasyonlarla bu örgütlerin gücünü zayiflatmaya çalisiyor.

Bölgede Fransiz askeri operasyonu Barkhane, Avrupa Görev Gücü Takuba ve Birlesmis Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre Istikrar Misyonu'na (MINUSMA) ragmen terörle mücadele, Sahel ülkelerinin en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Özellikle Burkina Faso'da kasimda düzenlenen 2 terör saldirisinda 58 askerin yasamini yitirmesi, ülke kamuoyunda hükümete karsi ciddi elestirilere neden olmustu.

Ülkede bu saldirilardan sonra Cumhurbaskani Roch Marc Christian Kabore'nin istifasi için eylemler düzenlenmis, hükümet terörle mücadelede basarisiz olmakla suçlanmisti.

Kaynak: AA