BM Medeniyetler Ittifaki'nin Cenevre Ofisi Törenle Açildi

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu: 'Türkiye olarak Ittifak’a siyasi ve finansal katkilarimizi sürdürecegiz'.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye'nin, Birlesmis Milletler (BM) Medeniyetler Ittifaki'na (UNAOC) siyasi ve finansal katkilarini sürdürecegini bildirdi.

UNAOC'un Cenevre'deki ofisinin açilis töreninde, Ispanya Disisleri Bakani Jose Manuel Albares, UNAOC Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Tatiana Valovaya ve Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sadik Arslan hazir bulundu.

Açilisin ardindan BM Insan Haklari Konseyi oturumlarinin yapildigi "Insan Haklari ve Medeniyetler Ittifaki Odasi'nda, ünlü Alman tenor Jonas Kaufmann, "Bir Insanlik (One Humanity)" isimli bir konser verdi.

Konser öncesi söz alan Bakan Çavusoglu, konserin verilecegi salonun tavaninda yer alan ve sanatçi Miquel Barcelo’nun tasarladigi heykel çalismasina isaret ederek, "Bu çalismadaki renkler, oturdugunuz yere göre farkli gözüküyor. Bu çalisma, farkli bakis açilarina saygi duymanin önemine vurgu yapiyor. 2008’de bu sanatsal çalismanin yapilip odanin isminin 'Insan Haklari ve Medeniyetler Ittifaki Odasi' olarak degistirilmesi, Ittifakimiz için bir dönüm noktasiydi." ifadesini kullandi.

Çavusoglu, UNAOC’un bugün daha güçlü bir bünye oldugunu vurgulayarak, UNAOC’un Istanbul’da Bölgesel Ofis açilmasi konusunda Yüksek Temsilci Moratinos ile anlasmaya varildigini da duyurdu.

- Irkçilik ve Islam karsitligi artista

Yabanci düsmanligi, irkçilik ve Islam karsitliginin artista oldugunu vurgulayan Çavusoglu, "Birbirimizle daha baglantili oldukça birbirimizden daha çok korkar olduk." dedi.

Çavusoglu, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in 2008’de BM’nin Cenevre Ofisi’nde yaptigi konusmasindaki, "Sermaye, bilgi ve degerler bugün nasil küresellestiyse nefret, korku ve tahammülsüzlük de ayni sekilde küresellesti. Aldigimiz tedbirleri etkili bir sekilde faaliyete geçirirsek, Medeniyetler Ittifaki 21. yüzyilin baris projesi olabilir." sözlerini animsatti.

UNAOC’un amaçlarina ulasmak üzere yolunun uzun oldugunun altini çizen Çavusoglu, "Türkiye olarak Ittifak’a siyasi ve finansal katkilarimizi sürdürecegiz. Herkesi, özellikle Dostluk Grubu'nu bu sekilde davranmaya davet ediyoruz." ifadesini kullandi.

Konsere, Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Emine Ece Özbayoglu Acarsoy, Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Alparslan Acarsoy ve Türkiye'nin Cenevre Baskonsolosu Mehmet Sait Uyanik, Isviçre Türk Toplumu (ITT) Baskani Suat Sahin ve yabanci misyon sefleri de katildi.

- Medeniyetler Ittifaki

Türkiye ve Ispanya’nin öncülügünde 2005’te kurulan UNAOC, Müslüman ülkeler ile Batili toplumlar arasinda karsilikli süphe, korku ve kutuplasma ortaminin çesitli asiri unsurlarca istismar edilmesini önlemeyi amaçliyor.

UNAOC, bünyesinde BM üyesi 127 ülke ve 28 uluslararasi kurulusu barindiriyor.

Merkezi New York’ta bulunan UNAOC, Cenevre’de ofis açarak BM üyesi ülkelerle is birligini güçlendirmeyi hedefliyor.
Kaynak: AA