Lübnan Islam Konseyinden Arap Ülkeleriyle Iliskilerin Bozulmasi Riskine Karsi Uyari

Lübnan'da Sünni alimlerin olusturdugu Yüksek Islam Seriat Konseyi, Körfez ülkeleriyle bir süredir devam eden diplomatik kriz nedeniyle Arap ülkeleriyle kardeslik iliskilerinin bozulabilecegi tehlikesine karsi uyarida bulundu.

Konsey, baskent Beyrut'ta Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan baskanliginda Fetva Kurumunda düzenlenen toplantinin ardindan bir açiklama yayimladi.

Açiklamada, Arap kardeslerine yönelik tekrar eden ve kasitli açiklamalarla Lübnan'i Arap kimliginden koparmaya ve bu kimligi yipratmaya çalisanlarin oldugu kaydedildi.

"Suudi Arabistan ve Körfez Isbirligi Konseyindeki kardeslerimize takdir ve minnetlerimizi iletmek yerine bazi yetkililer onlara tas atmak için yarisiyor." ifadesi kullanilan açiklamada, Lübnan'in Körfez ülkeleriyle arasinda bir süredir devam eden diplomatik kriz nedeniyle Arap ülkeleriyle kardeslik iliskilerinin bozulabilecegi tehlikesine karsi uyarida bulunuldu.

- Lübnan Enformasyon Bakani'ndan Riyad'a "Yemen" suçlamasi

Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi, daha önce katildigi belirtilen ve 27 Ekim'de yayinlanan bir televizyon programinda, Suudi Arabistan'a yönelik Yemen'deki tutumu nedeniyle suçlayici ifadeler kullanmisti.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topragini savundugunu düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Bunun üzerine Basbakan Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamis ve Kardahi'nin açiklamalarinin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile olan siyasetini yansitmadigini bildirmisti.

Ancak Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve BAE 30 Ekim'de, Yemen ise 2 Kasim'da Lübnan'daki büyükelçilerini geri çagirmisti.

- Yemen'deki iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükûmete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükûmetine destek veriyor.

Kaynak: AA