Yemen Hükûmeti, Husileri Marib'de Cephelerdeki Çocuk Sayisini Artirmakla Itham Etti

Yemen hükûmeti, Husileri, ülkenin orta kesiminde bulunan Marib ilindeki çatismalarda verdikleri can kayiplarinin ardindan çocuklari silah altina alma oranini iki katina çikarmakla suçladi.

Yemen haber ajansi SABA, Enformasyon Bakani Muammer el-Iryani'nin konuya iliskin açiklamalarina yer verdi.

Hükûmetin son kalelerinden ve petrol zengini Marib'de çatismalarin basladigi tarihten bu yana Husilerin çok fazla can kaybi verdigini ve milis gücünün tükenmek üzere oldugunu belirten Iryani, bu açigi kapatmak için milis çocuk sayisini iki katina çikardiklarini ifade etti.

Iryani, çocuklarin silah altina aliminin uluslararasi camia, Birlesmis Milletler (BM) ve insan haklari kuruluslarinin gözü önünde gerçeklestigine ve ülkede çocuklara karsi islenen soykirim suçlarinin durdurulmasi ve faillerinin hesap vermesi için hiçbir tedbir alinmadigina isaret etti.

Yemenli bakan, Husilerin, çocuklari Marib'de ates hatlarina sürdügünü ve yüzlercenin ölmesine, yaralanmasina ve esir düsmesine sebep oldugunu kaydetti.

Yemen'de hükûmetin en önemli kalelerinden biri olan ve Savunma Bakanligi karargahinin yani sira petrol ve dogal gaz yataklarinin bulundugu Marib'i ele geçirmek isteyen Husiler, Subat 2021'den bu yana bölgeye yönelik saldirilarini artirdi.

Yemen'deki Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükûmetine destek veriyor.

Kaynak: AA