Türkiye Asigi Polonyali Gazeteci Szumer-Brysz Açiklamasi 'Ben Kalben Türk'üm'

Polonyali gazeteci-yazar Marcelina Szumer-Brysz, kalben Türk oldugunu söyleyerek Türkiye ile yolunun nasil kesistigini anlatti. Türkülerde ne söylendigini anlamak için Türkçe ögrenmeye karar verdigini söyleyen gazeteci, Türkiye’yi anlattigi üçüncü kitabini Cumhuriyetin 100. yildönümü olan 2023 yilinda çikaracagini dile getirdi.

Türkiye Asigi Polonyali Gazeteci Szumer-Brysz Açiklamasi 'Ben Kalben Türk'üm'
Polonya’daki gazetecilik yapan Marcelina Szumer-Brysz’in 12 yil önce tatil için geldigi Türkiye’de hayati degisti. Polonya’dan Türkiye’ye uzanan yolculugundan bahseden Türkiye asigi gazeteci, macerasinin Alanya’da basladigini söyledi.

Szumer-Brysz, her yabanci turist gibi eglenmek için diskotege gittigini, yüksek sesten rahatsiz olunca yürüyüse çikip yol üstünde denk geldigi küçük bir türkü barda dinledigi baglama sesiyle hayatinin degistigini ifade etti.

"Geleneksel müzik yapilan bu yerde ilk defa baglama sesi duydum ve o an kalbimde bir sey hissettim" diyen Polonyali gazeteci, türkülerde ne söylendigini anlamak için Türkçe ögrenmeye karar verdigini söyledi.

Polonya’ya dönünce Türkçe kursuna baslayan ve sonrasinda her yil Türkiye’ye tatile gelen gazeteci Marcelina Szumer-Brysz, her ziyaretinde yeni arkadaslar, yeni dostlar edindigini dile getirdi. Türk esiyle de bu ziyaretlerinden birinde tanistigini ve Izmir’e yerlestigini kaydeden Szumer-Brysz, bosanmalarina ragmen Türkiye askinin devam ettigini ve 4 yili askin bir süre Izmir’de yasadigini ifade etti.



"Ben kalbimde Türk’üm, sadece yanlis bir ülkede dogmusum"

Ailevi nedenlerden dolayi Polonya’ya dönmek zorunda kalan gazeteci Szumer-Brysz, Polonyalilarin Türkiye hakkinda çok az sey bildiginden hareketle Türkiye’yi tanitmak için çesitli yayin organlarinda yazilar yazmaya basladigindan bahsetti. Marcelina Szumer-Brysz, "Türkiye’yi çok seviyorum, Türkiye hakkinda yazarken bu sayede her seferinde yeni bir seyler ögreniyorum. Insanlar bana neden Türkiye hakkinda yazilar yazdigimi sorduklarinda onlara ’ben kalbimde Türk’üm, sadece yanlis bir ülkede dogmusum’ diyorum. Saka bir yana, ancak Türkiye’deyken kendimi çok iyi hissediyorum. Havasi harika, insanlari çok içten, oradaki her seyi çok seviyorum. Gençlik aski degil benimkisi, gerçek bir ask" diye konustu.

Szumer-Brysz, Türkiye’ye iliskin gözlem ve deneyimlerinin sadece tatil yörelerinden ibaret olmadigini da vurgulayarak farkli sehirleri ziyaret ettigini, farkli insanlarla oturup kalkma firsati buldugunu kaydetti.

Szumer-Brysz, Türkiye’nin problemlerine de vakif oldugunu belirtti.



Türkiye ile ilgili 2 kitap yazdi

"Wrozac z fusow (Telveden fal bakarken)" adli ilk kitabi Polonya’nin prestijli yayinevleri arasinda yer alan Czarne Yayinevi’nden çikan gazeteci, kitabinin sanildigi gibi yalnizca fal bakmaya yönelik olmadigini söyledi.

Szumer-Brysz, "Polonyalilar genel olarak Antalya, Alanya, Bodrum’a tatile gidiyor, maalesef otelden disari çikip yöre insaniyla konusmuyor. Gittigi ülkenin, insaninin ne oldugu, nasil oldugu konusunda hiçbir fikir edinmeksizin geri dönüyorlar" dedi.

Szumer-Brysz bu kitabinda Türkiye’ye iliskin tarih bilgisinin yani sira Türklerin günlük yasami ile toplumsal ve siyasal hayata iliskin bilgilere yer verdigini aktardi. 15 Temmuz darbe girisimi esnasinda Türkiye’de bulunan Szumer-Brysz, o günlerde gözlemledigi olaylari da kitabinda yazdigini belirtti.



"Izmir benim sehrim"

Geçtigimiz günlerde "Izmir. Miasto giaurow" (Gavurlarin Sehri) isimli ikinci kitabi yayimlanan Marcelina Szumer-Brysz, "Biliyorum, bazi Izmirliler bu ismi hiç sevmiyor ama ben kitabimda gavur Izmir ifadesinin nereden geldigini de anlatiyorum. Bu kitap benim için çok önemli, neredeyse 10 yildir yazmayi planliyordum ama ancak yazmaya zamanim oldu" dedi.

Izmir’de 4 sene yasadigini hatirlatan Szumer-Brysz, "Bu sehir gerçekten benim sehrim, orada kendimi olaganüstü derecede mutlu hissediyorum. Kitapta Izmir’in, Kadifekale’nin, Izmir’e göç etmis Kürtlerin, Suriyelilerin yani sira Izmirlilerin gündelik yasamini, geleneksel ve bati tipi yasam tarzinin bu sehirde uzlasi içinde nasil yasandigini, Izmir’in ne kadar özel bir yer oldugunu aktariyorum. Kitabin kapagi da Izmir’in ne kadar renkli, barisçil ve özgür bir sehir oldugunu anlatiyor" seklinde konustu.

Okuyucularin kendisine gönderdigi e-posta ve mesajlarda söz konusu kitabi okuduktan sonra Izmir’e uçak bileti baktiklarini aktaran Brysz-Szumer, bu vesileyle Izmir’in reklamini basarili bir sekilde yapmis olmanin kendisini çok mutlu ettigini söyledi.



"Insallah bir gün yine Türkiye’de yasayacagim"

Türkiye’yi çok sevdigini, hayatindaki bir takim seyleri yoluna koyar koymaz Türkiye’ye tasinacagini ifade eden Polonyali gazeteci Szumer-Brysz, "Inaniyorum ki dünya üzerinde benim yerim Türkiye. Insallah bir gün yine Türkiye’de yasamaya baslayacagim" dedi.

Türkiye hakkindaki üçüncü kitabini yazmaya basladigini dile getiren Szumer-Brysz, "Bu proje benim için çok önemli, 2023 yilinda yayinlanacak. Cumhuriyetin 100. yil dönümünde bu kitabi yayinlatmak istiyorum. Bu, benim için çok önemli bir tarih" seklinde konustu.

Kaynak: İHA