Japonya'dan Hint-Pasifik Barisi Için Almanya Ile Is Birligi Mesaji

Savunma Bakani Kisi: 'Almanya'nin istikrara katkida bulunma kararliligi büyük önem tasiyor'.

Japonya Savunma Bakani Kisi Nobuo, Almanya-Japonya savunma is birliginin "Serbest ve Açik Hint-Pasifik'in" temeli oldugunu söyledi.

Kyodo ajansinin haberine göre Bakan Kisi, Pasifik limanlari ziyareti kapsaminda Tokyo'ya ugrayan Almanya donanmasi firkateyni Bayern'e çikti.

Burada konusan Kisi, Bayern firkateyninin, son 20 yildir Japonya'ya ugrayan ilk Alman donanma gemisi olduguna dikkati çekti.

Iki ülkenin ortak temel degerleri paylastigini belirten Kisi, ikili savunma is birliginin "Serbest ve Açik Hint-Pasifik'in" temeli oldugunu söyledi.

Kisi, "Almanya'nin bu bölgede baris ve istikrara aktifçe katkida bulunma kararliligini göstermesi büyük önem tasiyor" diye konustu.

- Sonraki durak Güney Kore

Alman Silahli Kuvvetleri Genelkurmay Baskani Eberhard Zorn, Hint-Pasifik bölgesinin "en stratejik sahalardan biri" oldugunu söyledi.

Japonya ile is birliginin güçlendirilmesinin önemini vurgulayan Zorn, bu bölgedeki deniz ulasim yolunun "serbest ve açik kalmasina" katkida bulunacaklarini kaydetti.

Kamu yayincisi NHK, Çin'in bölgesel faaliyetleri karsisinda, iki ülkenin savunma is birligini derinlestirmeyi hedeflediklerini aktardi.

Almanya'dan Agustos'ta ayrilan Bayern firkateyni, Tokyo ziyareti öncesinde Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF) ile ortak tatbikat düzenlemisti.

12 Kasim'a dek Tokyo'da kalacak Bayern, akabinde Japonya ve ABD dahil 5 ülkeden 20 geminin katilimiyla düzenlenecek ortak tatbikata katilacak.

Daha sonra Güney Kore'ye demirlemesi planlanan firkateynin Güney Çin Denizi'nden geçerek Vietnam ve Singapur'a da ugrayacagi kaydediliyor.

Kaynak: AA