Fas'ta 350 Bin Kisinin Katildigi Yesil Yürüyüs'ün 46. Yili Dolayisiyla Fotograf Sergisi

Fas'in güneyindeki Bati Sahra bölgesinin Ispanya'nin sömürgesinden kurtulusu için 350 bin kisinin katilimiyla düzenlenen "Yesil Yürüyüs"ün 46. yil dönümü münasebetiyle baskent Rabat'ta fotograf sergisi açildi.

Dönemin Fas Krali 2'nci Hasan'in emriyle baslayan ve tarihe "Yesil Yürüyüs" olarak geçen olayin yil dönümü etkinlikleri kapsaminda Fas Gençlik, Kültür ve Iletisim Bakani El-Mehdi Binsaid serginin açilisini gerçeklestirdi.

Gazetecilere açiklamada bulunan Binsaid, sergiyle yeni nesillere, kendilerinden öncekilerin Fas için yaptiklari fedakarliklari hatirlatmayi amaçladiklarini belirtti.

Binsaid, yil dönümü kapsaminda Rabat'ta bir dizi etkinlik gerçeklestireceklerini dile getirdi.

Fas Krali 6. Muhammed'in de bugün Yesil Yürüyüs'ün 46. yil dönümü münasebetiyle bir konusma yapmasi ve Bati Sahra konusundaki gelismeleri degerlendirmesi bekleniyor.

- Bati Sahra sorunu

Ispanya'nin, Bati Sahra'daki sömürgesine karsi 1970'te baslayan ayaklanmalar, Polisario Cephesi'nin kurulmasi ile sonuçlanmis ancak sömürge karsiti bu isyan daha sonra Cephe'nin bagimsizlik mücadelesine dönüsmüstü.

Bati Sahra halkini temsil ettigini öne süren Polisario Cephesi, bölgenin bagimsizligi için ilk firsati Uluslararasi Adalet Divani'nda elde etmisti. 1975 yilinda toplanan Uluslararasi Adalet Divani, Bati Sahra halkinin "kendi kaderini tayin etme hakki" oldugunu ilan etmisti.

Uluslararasi Adalet Divani'nin karari üzerine Ispanya, bölgede referandum yapmayi önermis ve çikacak sonuca bagli kalacagini taahhüt etmisti. Referandum karari alinmasinin ardindan dönemin Fas Krali 2'nci Hasan 5 Kasim 1975'te halka "Yesil Yürüyüs" emrini vermisti. 6 Kasim'da baslayan ve 350 bin Faslinin katildigi ifade edilen yürüyüs 9 Kasim'da sona ermisti.

Bu olayin ardindan Ispanya'nin bölgeden çekilmesiyle Bati Sahra'yi kendi topraklarina katan Fas ile Polisario Cephesi arasinda yasanan gerginlik ise halen devam ediyor.

???????

Kaynak: AA